Sinéad O'Connor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Picto infobox music.png
Sinéad O'Connor
Sinéad O'Connor na festivalu v Haagu, 2008
Sinéad O'Connor na festivalu v Haagu, 2008
Osnovni podatki
Rojstno ime Sinéad Marie Bernadette O'Connor
Rojstvo (1966-12-08) 8. december 1966 (48 let)
Izvor Dublin, Irska Zastava Irske
Glasbeni slog rock
pop
alternativni rock
Poklic pevka / glasbenica
Glasbilo vokal, kitara, klavir, glasbila s tipkami, tolkala, low whistle
Leta delovanja 1987 - sedanjost
Založba Ensign (1987-1997)
Atlantic (2000)
Vanguard (2002-2005)
Chocolate and Vanilla (2005-)
Spletna stran www.sineadoconnor.com

Sinéad Marie Bernadette O'Connor [šinéjd méri bernadét o'kônor], irska pevka in glasbenica, * 8. december 1966, Dublin, Irska.

Sinéad je dobila ime po Sinéad de Valera, ženi tretjega irskega predsednika Éamona de Valere, in materi zdravnika, ki je vodil porod, ter po Bernardki Lurški. Bila je tretji otrok v družini petih otrok, sestra Josepha, Eimearja, Johna in Eoina. Joseph O'Connor je priznan pisatelj. Njen oče Jack O'Connor je bil gradbeni inženir in kasneje odvetnik. Mati Marie O'Connor se je mlada poročila z očetom. Starša sta se razšla, ko je bilo Sinéad osem let. Z glasbo se je Sinéad pričela ukvarjati v šoli, ko je ustanovila tudi svojo prvo skupino. Na račun svojega prodornega glasu je dobila pogodbo z založbo Ensign in izdala album The Lion and the Cobra, ki je postal hit, svetovno slavo pa je dosegla z izvedbo Princeove skladbe »Nothing Compares 2 U« leta 1990.

Znana je tudi po občasnih kontroverznih izjavah o organizirani religiji, pravicah žensk, vojni in zlorabi otrok. Največji škandal je povzročila leta 1992, ko je med pogovorno oddajo na televiziji raztrgala fotografijo papeža Janez Pavla II. z besedami »Fight the real enemy« (»Bojuj(te) se proti pravemu sovražniku«).