Etiopski volk

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Simienska lisica)
etiopski volk

etiopski volk v gorovju Bale, Etiopija
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Carnivora (zveri)
Družina: Canidae (psi)
Rod: Canis (pes)
Vrsta: C. simensis
Znanstveno ime
Canis simensis
Rüppell, 1840
območje razširjenosti
območje razširjenosti

Etiópski vólk (znanstveno ime Canis simensis; amharsko ተኵላ täkʷula, 'volk' ali ቀይ ቀበሮ kej kebero, 'rdeča lisica'), znan tudi kot abesinski volk, rdeči šakal ali rdeča lisica, simienski šakal ali simienska lisica (čeprav ni v sorodu ne s šakalom, ne z lisico), je ena od najredkejših in najbolj ogroženih vrst iz družine psov. Živi na območju alpskih predelov Etiopije, na približno 3.000 m nadmorske višine. Obstaja le na približno dvanajstih predelih s skupnim številom okoli 550 živali.

Britanski zoolog argentinskega rodu Claudio Sillero-Zubiri z Univerze v Oxfordu je zelo veliko prispeval k ohranitvi vrste, še posebej pa s svojim delom za cepivo proti steklini, da bi živali zaščitil pred boleznijo, ki se prenaša od tamkajšnjih psov. Izbruh stekline v letu 1990 je le v dveh tednih zmanjšal največje znano število osebkov v Narodnem parku Bale od približno 440 do manj kot 160 živali.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Marino, J. & Sillero-Zubiri, C. (2011). »Canis simensis«. Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN. Verzija 2012.2. Svetovna zveza za varstvo narave. Pridobljeno 26. marca 2013.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: več imen: seznam avtorjev (povezava)