Sigibert III.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sigibert III.
Kralj Avstrazije
Solidus Sigiberta III.
Solidus Sigiberta III.
Kralj Avstrazije
Vladanje634 — 29. januar 656
PredhodnikDagobert I.
NaslednikHildebert Posvojeni
Rojstvo630[1][2][3]
neznano
Smrt1. februar 656[1]
neznano
Zakonci
  • Himnehilda
Potomci
Podrobnost
OčeDagobert I.
MatiRagnetruda

Sigibert III. je bil frankovski kralj Avstrazije iz Merovinške dinastije, ki je vladal od leta 634 do svoje smrti, * 630, † 29. januar 656.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Bil je najstarejši sin frankovskega kralja Dagoberta I. in njegove priležnice Ragnetrude in polbrat kralja Klodvika II.[4] in je po očetovi smrti nasledil Avstrazijo. Ker je bil še otrok, je imel na začetku pravo oblast v kraljestvu njegov majordom Pipin Landenski. Ko je imel deset let, je leta 640 poskušal na čelu svoje vojske podjarmiti sosednjo Turingijo, vendar ga je turinški kralj Radulf porazil. Fredegarjeva kronika omenja, da je na bojišču jokal. Poraz je jasno pokazal, da otroški kralji ne morejo voditi vojske, zato je oblast v frankovskih kraljestvih prešla v roke vplivnih majordomov.

Pipina Landenskega je na položaju majordoma nasledil Grimoald Starejši, ki je izkoristil dejstvo, da mladi kralj nima svojega sina. Nagovoril ga je, da posvoji njegovega sina Hildeberta, s čimer je postal prestolonaslednik. Ko je Sigibert dobil svojega biološkega sina Dagoberta, ga je Grimoald pregnal z dvora.

Zapuščina[uredi | uredi kodo]

Za Sigiberta III. velja, da je bil neodločen in slab vladar, prvi od roi fainéantbrezdelnih kraljev, ki so pomenili konec Merovinške dinastije. Srednjeveške kronike omenjajo tudi to, da je velikodušno podpiral samostane in Cerkev, in bil zato nagrajen s svetništvom. Sigibert je zaščitnik mesta Nancy.[5] Njegovi posmrtni ostanki, ki so bili med Francosko revolucijo oskrunjeni, počivajo v tamkajšnji katedrali.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Settipani C. La Préhistoire des Capétiens: Première partie : Mérovingiens, Carolingiens et RobertiensVilleneuve-d'Ascq: 1993. — P. 105-106. — ISBN 978-2-9501509-3-6
  2. Brockhaus Enzyklopädie
  3. Leo van de Pas Genealogics — 2003.
  4. Fredegar IV, 58: Nantechildem unam ex puellis de menisterio matrimonium accipiens reginam sublimavit.
  5. Saint Sigebert III of Austrasia. CatholicSaints.info. Pridobljeno 2. junija 2016.
Sigibert III.
Rojen: 630 Umrl: 656
Predhodnik:
Dagobert I.
Kralj Avstrazije
634–656
Naslednik:
Hildebert Posvojeni