Sigibert II.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sigibert II.
Kralj Burgundije in Avstrazije
Kraljevi pečat Sigiberta II., Narodni arhivi, Pariz
Kraljevi pečat Sigiberta II., Narodni arhivi, Pariz
Vladanje613
Kronanje613
PredhodnikTeoderik II.
NaslednikKlotar II. (družitev celega Frankovskega kraljestva)
Rojstvo602[1]
neznano
Smrt10. oktober 613[1]
neznano
Vladarska rodbinaMerovinška dinastija
OčeTeoderik II.
MatiErmenberga

Sigibert II. ali Sigisberg II. je bil nezakonski sin Ermenberge in kralja Teoderika II., po katerem je leta 613 nasledil kraljestvi Burgundija in Avstrazija, * 602,[2]613.

Bil je pod močnim vplivom svoje stare matere in regentke Brunhilde.

Dvorni majordom Avstrazije Varnahar ga je po očetovi smrti privedel pred frankovsko narodno skupščino, na kateri ga je plemstvo priznalo za kralja obeh očetovih kraljestev. Ko je kraljestvi napadel Klotar II. Nevstrijski, sta ga majordoma Varnahar in Rado izdala in prestopila na Klotajevo stran. Klotarja sta razglasila za Sigibertovega zakonitega regenta in varuha in ukazala vojski, naj se ne upira Nevstrijcem.

Brunhildina in Sigibertova vojska je pri Aisneu naletela na Klotarjevo vojsko. Sigiberta so tam izdali še patricij Aletej, vojvoda Rocco in vojvoda Sigvald in dezertirali k nasprotniku. Brunhilda in Sigibert sta pobegnila, vendar so ju pri Neuchâtelskem jezeru ujeli Klotarjevi možje. Brunhildo, Sigiberta in njegovega mlajšega brata Korba so na Klotarjev ukaz usmrtili. Avstrazija in Burgundija sta se združili z Nevstrijo in Klotar je postal edini vladar vseh Frankov.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Settipani C. La Préhistoire des Capétiens: Première partie : Mérovingiens, Carolingiens et RobertiensVilleneuve-d'Ascq: 1993. — P. 87-88. — ISBN 978-2-9501509-3-6
  2. Bruno Dumézil. La reine Brunehaut. Editions Fayard, Pariz, 2008, str. 314, 319.

Vir[uredi | uredi kodo]

Sigibert II.
Rojen: 601 Umrl: 613
Predhodnik:
Teoderik II.
Kralj Avstrazije in Burgundije
613
Naslednik:
Klotar II.