Shenphen Rinpoče

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Shenphen Rinpoče
Portret
Rojstvo 10. januar 1969({{padleft:1969|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:10|2|0}}) (48 let)
Državljanstvo Flag of France.svg Francija
Poklic lama

Častiti Shenphen Rinpoče, tibetanski budistični Lama, * 10. januar 1969, Francija.

Prvotno je bil posvečen leta 1985 pri šestnajstih letih od Kjabdže Thubtena Zope Rinpočeja in kasneje polno posvečen od Tenzina Gyatsa, 14. Dalajlame. Shenphen Rinpoče je prepoznan kot Tulku Lame Genduna Rabgyea iz samostana Kharnang, Tibet.[1][2]

Učitelji[uredi | uredi kodo]

Prvi učitelj Lame Shenphena Rinpočeja je bil Gelug mojster Kensur Geše Tegchok. Drugi pomembni učitelji so Thubten Zopa Rinpoče, 14. Dalajlama, Gomo Tulku, Lama Gendun Rinpoče in Dilgo Khyentse Rinpoče.

Dejavnost[uredi | uredi kodo]

Shenphen Rinpoče leta 2007

Leta 1986 so Rinpočeja zaprosili, da začne učiti, kar počne od tedaj. Po nekaj letih življenja v samostanu se je Lama Shenphen Rinpoče za nekaj časa posvetil študiju medicine v Parizu (Faculté Libre des Sciences de la Santé), kmalu za tem pa se je lotil humanitarnih dejavnosti, zaradi katerih ga je pot za več kot pet let popeljala v Indijo, Nepal in Rusijo (kjer je delal z brezdomnimi otroki). Društvo AMCHI je nastalo v oporo organizaciji humanitarnih dejavnosti.

Shenphen Rinpoče je med letoma 1998 in 2001, na prošnjo Lame Zope Rinpočeja, duhovnega vodje Zavoda za ohranitev tradicije mahajana (FPMT), služil kot vodja centra za umike v Grčiji. Leta 2000 je Rinpoče ustanovil Budistično kongregacijo Dharmaling. Potem je odšel v Španijo in odprl majhen center, kjer je ostal do leta 2002.

Od leta 2002 Rinpoče stalno živi v Sloveniji (Rinpoče je tudi slovenski državljan), kjer je odprl budistični tempelj, s polnim programom učenj in praks. Rinpoče pogosto potuje na Madžarsko, v Avstrijo[3], Francijo, Romunijo in Rusijo.

Lama Shenphen Rinpoče že več kot dvajset let s pomočjo manter in meditacije pomaga ljudem, ki se soočajo s telesnimi ali duševnimi težavami.

Tradicija[uredi | uredi kodo]

Lama Shenphen Rinpoče, ki je bil deležen tradicionalnega urjenja in prejel številne transmisije iz tradicije tibetanskega budizma, v Dharamsali in samostanu Sera-Jhe (Indija), prav tako v samostanu Kharnang (Tibet), želi poučevati budizem, ki ni prežet s tibetansko kulturo in ki gre preko meja izobraževalnih in političnih korenin Tibeta.

Rinpoče si želi budizma, ki bi bil tesneje povezan z družbo, ki bi ponujal več podpore širši javnosti (obiski bolnišnic, šolska izobrazba) in se osredotočal predvsem na uporabo Darme v vsakdanjem življenju. Zato se je že pred leti lotil prilagajanja tibetanskega budizma zahodnemu svetu, ki neokrnjeno ohranja izvorno izročilo. Prilagoditve se nanašajo tudi na oblačila. Rinpoče je oblikoval bolj »zahodnjaški« tip budističnih oblačil.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]