Seznam programskih jezikov za CLI

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Jeziki skladni s CLI so programski jeziki, ki se uporabljajo za izdelavo knižnic in programov, ki so skladni s specifikacijo Common Language Infrastructure (CLI). Razen nekaterih izjem se ti jeziki običajno najprej prevajajo v Common Intermediate Language (CIL), standardiziran skupni vmesni jezik, ki se lahko izvaja z uporabo katerekoli implementacije CLI, kot na primer Common Language Runtime (CLR, ki je del Microsoftovega ogrodja .NET), okolje Mono ali Portable .NET. Nekateri od teh jezikov zahtevajo tudi Dynamic Language Runtime (DLR) za podporo dinamičnim tipom (primer je IronPython).

Ko se program napisan v takšnem jeziku izvaja, je vmesna koda sproti prevedena ("just-in-time") v strojno kodo platforme, na kateri se program izvaja. Ker to običajno malo zakasni izvajanje, se lahko ta korak izvede predčasno (angleški izraz za takšen prevajalnik je "ahead-of-time compiler") s posebnimi prevajalniki (npr. z Microsoftovim vnaprejšnjim prevajalnikom ngen.exe ali s prevajalnikom ogrodja Mono z ukaznim parametrom "-opt").

Medopravilnost[uredi | uredi kodo]

Jeziki skladni c CLI so medopravilni, kar pomeni, da lahko aplikacijo enostavno sestavimo iz delov, ki so napisani v kateremkoli izmed teh jezikov. Klici funkcij, sklicevanje na tipe in konstante definirane v kakšnem drugem od teh jezikov je neposredno, za to ne potrebujemo posebnih vmesnikov in ni vpliva na zmanjšanje performanc. To daje razvijalcem veliko svobodo, ker lahko v svojih aplikacijah in knjižnicah enostavno uporabijo knjižnice napisane v drugih jezikih skladnih s CLI, hkrati pa lahko svoje knjižnice napišejo v poljubnem od teh jezikov in izbira jezika ne vpliva na uporabnost knjižnice.

Jeziki za CLI[uredi | uredi kodo]