Microsoft .NET

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Microsoft .NET je ogrodje za razvijanje programske opreme na Microsoft Windows operacijskih sistemin. Najnovejša različica je 4.5 in je naslednica prejšnjih verzij 1.0, 1.1, 2.0, 3.0, 3.5 in 4.0. Različica 3.5 je bila podana na trg novembra 2007. Aprila 2010 je bila lansirana različica 4.0 skupaj z razvijalskim okoljem Visual Studio 2010, avgusta leta 2012 pa različica 4.5 skupaj z okoljem Visual Studio 2012.


Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Čeprav nekateri verjamejo, da je tehnologijo .NET razvil Microsoft kot njihovo verzijo ogrodja Java, je v resnici dosti skupin, ki so delali na .NET ogrodju, nameravalo izdelati COM+ 2.5. Ostali oddelki so prav tako izboljševali druge Microsoftove tehnologije - oddelek za mrežne strežnike je, na primer, razvijal ASP 4.0 in ostali oddelki so razvijali »Next-Generation Web Services«. Delo različnih oddelkov se je na koncu združilo v en sistem, ki se sedaj imenuje .NET.

Ko se je Microsoft leta 1998 odločil, da bo prenehal z uporabo Sunove Java tehnologije, se je začela transformacija Microsoft J++ produkta v začetke projekta .NET. Za razliko od aplikacij v Javi, ki so napisane v enem jeziku za mnogo različnih platform, so .NET aplikacije lahko napisane v več različnih jezikih, toda samo za en operacijski sistem (Windows).