September (glasbena skupina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Logotip glasbene skupine September
Septemberskupina.jpg
Osnovni podatki
Izvor Jugoslavija
Slogi rock
jazz rock
Leta delovanja 1975–1979, 2003
Založba Jugoton
ZKP RTV Ljubljana
PGP RTB
Povezani
ustvarjalci
Time, Jugoslovenska pop selekcija
Člani Janez Bončina (Benč)
Braco Doblekar
Tihomir Pop Asanović
Jadran Ogrin
Marijan Maliković
Ratko Divjak
Tulio Furlanič
Nekdanji člani Nelfi Depangher
Tone Dimnik
Dani Gančev
Ante Mažuran
Čarli Novak
Petar Ugrin

September je bila vokalno-instrumentalna zasedba (1975-1979), igrali so rock in jazz rock.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Skupino sta leta 1975 osnovala veterana jugoslovanske popularne glasbene scene Tihomir Pop Asanović, ki je pred tem igral v zasedbah Generals, Time, Pro arte, Jugoslovanska pop selekcija in izdal dve solo plošči ter Janez Bončina, ki je bil pred tem kitarist in pevec v skupini Mladi levi, kasneje pa pevec v zasedbah Generals, Srce in Jugoslovanska pop selekcija in je bil tudi večinski avtor pesmi.

S svojim visokim tehničnim znanjem obvladovanja instrumentov in jazz-rock orientirano glasbo so kmalu pritegnili pozornost javnosti in kritike. Bili so predstavniki Jugoslavije na mladinskih festivalih v Sovjetski zvezi, Vzhodni Nemčiji in na Kubi. Na koncertih se je skupini občasno pridružil cenjeni kitarist Vedran Božić (nekdanji kitarist skupine Time). Na začetku leta 1978 so odšli na turnejo po ZDA, kjer so tudi posneli svojo drugo LP ploščo z naslovom Domovina moja, za katero sta pesmi napisala Asanovič in Bončina. Plošča je predstavila nekoliko bolj v rock usmerjeno glasbo z večglasnimi vokalnimi linijami. Svoj poslovilni koncert so v postavi Asanovič, Bončina, Doblekar, Mažuran, Gančev in Dimnik odigrali 5. novembra 1979 v Zenici (BiH).

Leta 2003 izide album The Best of September, in ob tej priložnosti se skupina ponovno aktivira v zasedbi Benč, Doblekar, Asanović, Ogrin, Maliković, Divjak in Tulio Furlanič. Tisti čas koncertirajo v Puli, Portorožu, na Lentu in dosežejo vrhunec v ljubljanski hali Tivoli, skupaj z legendarno skupino Deep Purple.

Leta 2012 (30.03.2012) se skupina ponovno združi na koncertu v Cankarjevem domu. Zasedbi Janez Bončina Benč, Tihomir Pop Asanović, Marijan Maliković, Ratko Divjak, Braco Doblekar, Čarli Novak in Jadran Ogrin se na odru pridruži tudi Peter Ugrin ml., sin žal prekmalu preminulega Petra Ugrina.

Zasedba[uredi | uredi kodo]

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Studijska albuma[uredi | uredi kodo]

Kompilacijski albumi[uredi | uredi kodo]

Singli[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]