Selektin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Selektin –a m - član družine površinskih glikoproteinov, ki prehodno posreduje od Ca2+ odvisno medcelično adhezijo (npr. prilepljanje levkocitov na endotelijske celice).


Tipi

Poznamo tri tipe selektina:

E-selektin (v endotelialnih celicah)

L-selektin (v levkocitih)

P-seletin (v trombocitih in »endotelialnih« celicah)


Etimologija

Ime selektin izhaja iz besed »selected« in »lektin«, ki so tip ogljikovo hidrat-prepoznajočih proteinov.


Funkcija

Med vnetjem, stimuli kot sta histamin in thrombin spodbudijo »endotelialne« celice, da mobilizirajo P-selektin iz zalog v notranjosti celice, da se premakne na celično površino. S tem citokini kot TNF-alfa stimulirajo izločanje E-selektina in dodatnega P-selektina nekaj ur kasneje.

S tem ko se levkocit kotali po steni žile, se »distalni selektin, ki je podoben lektinu«, veže na določene ogljikovo hidratne skupine na proteinih (kot je PSGL-1) na levkocitih, ki upočasni celico in ji omogoči izločitev iz žile, da vstopi na mesto infekcije.


Raziskave

Selektini so vpleteni v pomembne biozdravstvene raziskave. En projekt vključuje uporabo selektinov in nanonaprav za zdravljenje raka. Raziskovalci poizkušajo izdelati napravo zmožno uničevanja rakavih celic, ki krožijo v krvi. Znanstveniki so kovalentno dodajali selektine na »epoxy« površino, da vzpodbuja tumorne celice in ostale celice, da se kotalijo. Na površini je tudi ligand, ki selektivno signalizira rakavim celicam, da izvedejo apoptozo ali celično smrt. Brez selektinov bi bila naprava nezmožna upočasnjevanje rakave celice in s tem nezmožna ubijanja le-teh.

Selektini so vpreteni tudi v projektih za zdravljenje osteoporoze, bolezni, ki se pojavi ko kostotvorne celice imenovane »osteoblasti« postanejo preveč redke. Osteoblasti se razvijejo iz matičnih celic in znanstveniki upajo, da bodo nekoč bili sposobni ozdraviti osteoporozo z dodajanjem matičnih celic v pacientov kostni mozeg. Raziskovalci so razvili možnost uporabe selektinov, za usmerjanje matičnih celic, ki pridejo iz vaskularnega sistema, v kostni mozeg. E-selektini so konstituitivno izraženi v kostnem mozgu in raziskovalci so pokazali, da označevanje matičnih celic z določenim glikoproteinom povzroči migracijo teh celic v kostni mozeg. S tem bojo morda nekoč selektini zelo pomembni pri regenerativni terapiji za osteoporozo.


Viri:

• Slovenski medicinski slovar/(Miroslav Kališnik). -3. Razširjena izd. – V Ljublani; Medicinjska fakulteta, 2007

http://en.wikipedia.org/wiki/Selectin