Seanhibtavi Seanhibre

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Seanhibtavi Seanhibre je bil faraon iz Enajste ali verjetneje iz Dvanajste ali Trinajste egipčanske dinastije, ki so vladale v Srednjem egipčanskem kraljestvu. Znan je z enega samega napisa na arhitravu grobnice neznanega zasebnika v Ain Šamsu na prostoru nekdanjega Heliopolisa. Za Seanhibtavi Seanhibreja še vedno ni jasno ali je bil neznan faraon ali samo različica imena nekega drugega, bolj znanega faraona iz Dvanajste ali Trinajste dinastije.

Prepoznavanje[uredi | uredi kodo]

Prepoznavanje Seanhibtavi Seanhibreja povzroča egiptologom težave, ker je edini znani vladar s tem imenom v Srednjem kraljestvu. Po slogu sodeč spomenik z njegovim imenom nedvomno spada v Srednje kraljestvo. Ime lastnika spomenika je poškodovano, ohranjeni ostanki pa kažejo, da bi se lahko imenoval Heni.

Titularij egipčanskih faraonov je bil sestavljen iz pet imen. Na spomenikih sta se najpogosteje omenjala prestolno ime (prenomen) in ime (nomen). Pomembno je bilo tudi Horovo ime. Seanhibtavi Seanhibre je na spomenikih najpogosteje zapisan s Horovim imenom Seanhibtavi in prestolnim imenom Seanhibre. Takšne kombinacije imen nima noben drug znan faraon. Po podatkih iz leta 2018 je bil edini znani faraon s prestolnim imenom Seanhibre iz tega zgodovinskega obdobja Amenemhet VI. iz zgodnje Trinajste dinastije. Drug faraon z enakim prestolnim imenom, dokazan na Torinskem seznamu kraljev, je iz Štirinajste dinastije in je vladal malo kasneje, vendar zanj ni nobenega primarnega materialnega dokaza.

Arhitrav je neznanega porekla in verjetno izvira iz nedokumentiranega izkopavanja. Prvi egiptolog, ki je komentiral faraonovi imeni, je bil Detlef Franke. Pripisal ga je Amenemhetu VI.,[1] s čimer se je egiptolog Kim Ryholt v svoji študiji drugega vmesnega obdobja Egipta strinjal.[2] Z datiranjem in prepoznavanjem se je leta 2005 strinjal tudi Mey Zaki.[3] Egiptolog William Kelly Simpson je v nasprotju z njimi arhitrav datiral v pozno Enajsto dinastijo, v vladavino slabo znanega in dokazanega faraona Mentuhotepa IV.[4] Drugi egiptologi, med njimi Alexander Ilin-Tomich, ga na slogovni osnovi datirajo v Dvanajsto dinastijo, morda v njeno zgodnje obdobje, v katerem so vladali Amenemhet I., Senusret I. in Amenemhet II.

Seanhibtavi Seanhibre je torej ali še nedokazan kratkoživ faraon ali zgodnje ime enega od omenjenih faraonov, preden so ga spremenili v bolj znano ime na drugih spomenikih.[5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. D. Franke. "Zur Chronologie des Mittleren Reiches II: Die sogenannte Zweite Zwischenzeit Altägyptens". Orientalia 57/3 (1988): 267-268, op. 57.
  2. Kim Ryholt. The Political Situation in Egypt during the Second Intermediate Period. Carsten Niebuhr Institute Publications. Sl. 20. Museum Tusculanum Press, Copenhagen 1997, ISBN 87-7289-421-0, str. 338, file 13/8.
  3. M. Zaki. "Une architave anonyme d'Heliopilus". Discussions in Egyptology 63 (2005): 85-94.
  4. W.K. Simpson. "Studies in the Twelfth Egyptian Dynasty IV: The early Twelfth Dynasty False-Door/Stela of Khety-ankh/Heni from Matariya/Ain Shams (Heliopolis)". Journal of the American Research Center in Egypt 38 (2001): 9-10.
  5. Alexander Ilin-Tomich. King Seankhibra and the Middle Kingdom Appeal to the Living. V G. Miniaci, W. Grajetzki (urednika). The World of Middle Kingdom Egypt (2000-1550 BC), Vol. 1, London 2015, str. 145-168. ISBN 978-1906137434.