Satir I.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Satir I.
Kralj Bosporskega kraljestva
Vladanjeokoli 432-389 pr. n. št.
PredhodnikSpartok I.
NaslednikGorgip I. in Levkon I.
Rojstvookoli 470 pr. n. št.
Pantikapej
Smrt389 pr. n. št. (star 81 let)
Bosporsko kraljestvo
Soproganeznana
Potomci
  • Levkon I.
  • Gorgip I.
  • Metrodor
  • neimenovana hčerka
GrškoΣάτυρος
RodbinaSpartokidi
OčeSpartok I.
Matineznana
Religijagrško mnogoboštvo

Satir I. (grško Σάτυρος, Sátiros) iz dinastije Spartokidov je bil vladar Bosporskega kraljestva, ki je vladal od leta 432 pr. n. št. do 389 pr. n. št.,[1] * okoli 470 pr. n. št., Pantikapej, ni znano, † 389 pr. n. št., Teodozija.

Med svojo vladavino je nadgradil ekspanzivno zunanjo politiko svojega očeta Spartoka I. Osvojil je Nimfej, se vključil v politični razvoj sosednjega Sindskega kraljestva in oblegal Teodozijo,[2] ki je bila njegov resen trgovinski tekmec. Teodozija je bila blizu žitnih polj vzhodnega Krima in imela pristanišče, ki pozimi ni zamrznilo.

Vodil je politiko krepitve vezi z Atenami in tam morda celo postavil kip sebi v čast.[3][4] Bil je oče Levkona I. in Gorgipa I., ki sta svoje kraljestvo pretvorila v močno državo.

Vladanje[uredi | uredi kodo]

Satir I. je bil vodilna oseba pri širjenju očetovega kraljestva. Na začetku je bil uspešen z zavzetjem Nimfeja in morda Kimerikona, kasneje pa je imel velike težave s sosednjim Sindskim kraljestvom, s katerim je izgubil vojno, in grškima mestnima državama Teodozija in Herakleja Pontika.

Težave s Sindi[uredi | uredi kodo]

Satiru so velike težave povzročali Sindi. Po Polienu so težave nastale, ker je Satir I. ponudil svojo hčer za ženo sindskemu kralju Hekaktaju,[5] vendar bi moral Hakataj pred tem ubiti svojo obstoječo ženo Tirgatao. Hekaktaj svoje žene ni ubil,[6] ampak jo je zaprl v stolp, od koder je pobegnila k svojemu plemenu Iksomatov. Tirgatao se je poročila z očetovim naslednikom. Njen oče je bil domnevno kralj Iksomatov in je spodbudil številna plemena v vojno proti Satiru.[7] Satir je ugotovil, da vojni ne more zmagati. Zaprosil je za mir in za talca ponudil svojega sina Metrodorja.[8]

Kmalu zatem so Tirgatao poskušali umoriti, verjetno na Satirovo zahtevo.[9] Ko je Tirgatao izvedela za njegov načrt, je ukazala ubiti talca Metrodorja in ponovno začel vojno proti Satiru.[10] Vojno sta kmalu po očetovi smrti končala njegova naslednika Levkon I. in Gorgip I.[11]

Smrt in zapuščina[uredi | uredi kodo]

Satir je umrl med neuspešnim obleganjem Teodozije leta 389 pr. n. št. v starosti 81 let. Nasledila sta ga sinova Levkon in Gorgip, ki sta razširila Bosporsko kraljestvo.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Gaudukevich, V. F. (1979). »Bosporskoe tsarstvo«. The Great Soviet Encyclopedia (3rd Edition). Pridobljeno 5. decembra 2011.
  2. Trofimova, Anna A. (2007). Greeks on the Black Sea: ancient art from the Hermitage. Los Angeles, USA: Getty Publications. str. 11–12. ISBN 9780892368839.
  3. Dinarchus. Against Demosthenes. Cambridge MA (USA): Harvard University Press. str. 1.43.
  4. Gardiner-Garden, John R. (1986). »Fourth Century Conceptions of Maiotian Ethnography«. Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte. 35 (2): 193. JSTOR 4435962.
  5. Polyaenus. Strategems. str. V.2.
  6. Polyaenus. Strategems. str. V.2. Hecataeus passionately loved the Maeotian, he could not think of killing her, but confined her to a strong castle
  7. Polyaenus. Strategems. str. V.2.
  8. Polyaenus. Strategems. str. V.2. accompanied by Metrodorus the son of Satyrus, who was offered as a hostage
  9. Polyaenus. Strategems. str. V.2.
  10. Polyaenus. Strategems. str. V.2.
  11. Polyaenus. Strategems. str. V.2.
Satir I.
Spartokidi
Rojen: okoli 470 pr. n. št. Umrl: 389 pr. n. št.
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Spartok I.
Kralj Bosporskega kraljestva
okoli 432 – 389 pr. n. št.
Naslednik: 
Gorgip I.
in
Levkon I.