Santorio Santorio

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Santorio Santorio
Sanctorius.jpg  *
Rojstvo 29. marec 1561
Koper  *
Smrt 22. februar 1636
Benetke  *
Državljanstvo Flag of Italy.svg Italija
Poklic zdravnik  *
Poznan po izumitelj

Santorio Santorio (slovensko Sanktorij, latinsko Sanctorios de Padua), italijanski zdravnik in izumitelj, * 29. marec 1561, Koper, † 22. februar 1636 Benetke.

Santorio izhaja iz slovenske rodbine Svetina. Oče znamenitega zdravnika je bil poklicni vojak, rojen je bil v Čedadu v Furlaniji, kjer so še danes naseljeni slovenci, poveljeval pa je posadki v Kopru. Sinu je lahko plačal študij medicine na univerzi v Padovi, kjer je leta 1582 diplomiral.

Delo[uredi | uredi kodo]

Sanktorjeva tehtnica za merjenje telestne teže

Pridobil si je velik sloves, zdravil je visoko hrvaško in italijansko plemstvo ter bil osebni zdravnik poljskega kralja. V letih 1611-1624 je predaval na univerzi v Padovi teoretično medicino. Naselil se je v Benetkah ter posvetil pisanju rasprav ter izumljanju priprav, ki so omogočale v medicini eksaktno merjenje. Znamenita je njegova tehtnica, s katero je študiral presnovo, razliko med seštevkom človekove teže in zaužite hrane ter pijače in zaradi tega povečano telesno težo. Predvsem pa se je posvečal študiju telesne temperature, med leti 1593-1597 je izumil termometer. Napisal je vrsto razprav in knjig, njegova največkrat natisnjena knjiga Ars de statica medicina je izšla v 34 latinskih izdajah in 14 prevodih v angleščino, francoščino, italjanščino ter nemščino. Leta 1660 so v Benetkah izdali njegova izbrana dela.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • "Slovenske novice". 2011.03.17.