Sajeret Canhanim

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Sajeret Canhanim je izraelska specialna enota padalske brigade Golani, ki deluje kot izvidniška padalska enota.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Po razpustitvi Enote 101 so biti preostali padalci prerazporejeni v brigado Golani, bolj natančno v novo-ustanovljeno specialno enoto Sajeret Canhanim. Enota obstaja še danes kot del Brigade padalcev.

Pripadniki[uredi | uredi kodo]

Če hoče nabornik vstopiti v enoto Sajeret Canhanim, mora najprej prestati test Gibuš (brisanje osebnosti, tri dni in tri noči fizičnih vaj in boj dvojic). Potem sledi šestmesečno urjenje, nakar jih razporedijo v brigado Golani.

Po začetnem urjenju dobijo rdeče baretke in zaprisežejo pred Zidom objokovanja. Zatem opravijo še specialistično padalsko urjenje, ki traja devet mesecev in nato še vsi pripadniki opravijo poveljniški tečaj.

Temu sledi prava akcija, saj jih razporedijo v bojne enote. Tisti, ki se izkažejo med urjenji in v boju, so nato razporejeni v Sajeret Canhanim.

Delovanje[uredi | uredi kodo]

Pripadniki enote so izurjeni za različne vrste bojevanja od izvidniških nalog v sovražnikovem zaledju do atentatov na teroristične vodje.

Oborožitev in oprema[uredi | uredi kodo]

Enota ima v svojem arzenalu na voljo vso ameriško in izraelsko oborožitev, a za delovanje v sovražnikovem zaledju rajši uporabljajo zaplenjeno rusko oborožitev, kakršno uporabljajo arabski nasprotniki.

Operacije[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]