Saharski Atlas

Saharski Atlas
الأطلس الصحراوي
Slika Aïn Séfra v Saharskem Atlasu
Najvišja točka
VrhDjebel Aissa
Nadm. višina2.236 m
Koordinate34°0′0″N 2°0′0″E / 34.00000°N 2.00000°E / 34.00000; 2.00000
Geografija
Zemljevid gorovja Atlas in njegovih gorskih verig
DržavaMaroko, Alžirija in Tunizija
GorovjeAtlas (gorovje)
Geologija
OrogenezaAlpidska orogeneza
Starost kamninkreda, jura
Tip kamninkristalinske metamorfne kamnine
Pristopi
Prvi pristopneznano

Saharski atlas (arabsko الأطلس الصحراوي) je veriga gorskega sistema Atlas. Je predvsem v Alžiriji, z vzhodnim koncem v Tuniziji. Čeprav ni tako visok kot Visoki Atlas v Maroku, so njegovi vrhovi bolj impresivni kot gorovje Telski Atlas, ki poteka vzporedno bližje obali. Najvišji vrh v pogorju je 2236 m visok Djebel Aissa v pogorju Ksour.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Saharski atlas vključuje vrsto podobmočij: pogorje Ksour na zahodu, pogorje Amour v osrednjem delu in pogorje Ouled-Naïl na vzhodnem koncu.[1] Vključuje tudi Aurès (Belezma), gore Hodna, pogorje Nememcha in gore Zab. Telski Atlas in Saharski atlas se na vzhodu združita v pogorje Tébessa in gorovje Medjerda.

Saharski atlas, ki na severu meji na Hauts Plateaux, je ena od obsežnih planot Afrike, oblikovana iz starodavne osnovne kamnine, prekrite s sedimentom plitvih morij in naplavinami.[2]

Med rekami Saharski Atlas napaja vadije. Med njimi sta Chelif in Touil vadija, rečni strugi, ki vsebujeta vodo samo v mokrih obdobjih, oziroma odmakata verigi Amour in Ouled-Naïl v Saharskem Atlasu.

Saharski Atlas označuje severni rob puščave Sahara. Gore imajo nekaj padavin in so bolj primerne za kmetijstvo kot planote na severu. Danes večino prebivalstva regije sestavljajo Chaoui Berberi. V gorah so že dolgo živeli tudi izgnanci, pregnani iz rodovitnih obalnih območij.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Shahin, Mamdouh (2007). Water resources and hydrometeorology of the Arab region. str. 40. ISBN 978-1-4020-5414-3.
  2. Encyclopædia Britannica, 2005

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]