SISDE

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Služba za informacije in varnost demokracije
Servizio per le Informazioni e la Sicurezza Democratica
SISDE
Pregled
Ustanovitev 24. oktober 1977
Predhodna agencija SID
Pristojnost Vlada Republike Italije
Pristojni minister Roberto Maroni, notranji minister
Agencijski vodja Prefekt Franco Gabrielli, Direktor
Spletna stran
serviziinformazionesicurezza.gov.it

SISDE (izvirno italijansko Servizio per le Informazioni e la Sicurezza Democratica; izvirna kratica: S.I.S.De.) je bila glavna italijanska civilna varnostno-obveščevalna služba[1], ki je obstajala med letoma 1977 in 2007.

Služba je bila odgovorna za obrambo države in njenih institucij, pri čemer je dejavnost koordinirala z vojaško obveščevalno-varnostno službo SISMI; ni pa raziskovala dejanj organiziranega kriminala.

Njeno dejavnost je z reformo italijanskega varnostno-obveščevalnega sistema 1. avgusta 2007 prevzela novoustanovljena Agenzia Informazioni e Sicurezza Interna (AISI).[2]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

SISDE je bila ustanovljena leta 1977, istočasno kot vojaška obveščevalno-varnostna služba SISMI, z zakonom 801/1977[3][4] in je bila administrativno podrejena Ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije; minister je skrbel za delovanje službe kot tudi je imenoval direktorja službe.

V smislu obveščevalne dejavnosti pa je bila služba podrejena Izvršnemu komiteju za obveščevalno dejavnost in varnost (CESIS), ki je koordinirala in usklajevala dejavnost obeh služb (SISDE in SISMI).

Direktorji S.I.S.De.[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. FAQS.org - Italy, Intelligence and Security
  2. Legislative Act n.124 of 08/03/2007, reported on the Official Gazette of the Italian Republic, General Series, n.187 of 08/13/2007. [1].(italijansko)
  3. Sisde.it - An Intelligence Operator's Experience in Contrasting the Criminal Phenomenon in Italy Chief of the Operative Division SISDe
  4. FAS.org - Law n. 801 of 24 October 1977

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]