SISDE

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Služba za informacije in varnost demokracije
Servizio per le Informazioni e la Sicurezza Democratica
SISDE
Pregled
Ustanovitev24. oktober 1977
Predhodna agencija
PristojnostVlada Republike Italije
Pristojni minister
Agencijski vodja
Spletna stranserviziinformazionesicurezza.gov.it

SISDE (izvirno italijansko Servizio per le Informazioni e la Sicurezza Democratica; izvirna kratica: S.I.S.De.) je bila glavna italijanska civilna varnostno-obveščevalna služba[1], ki je obstajala med letoma 1977 in 2007.

Služba je bila odgovorna za obrambo države in njenih institucij, pri čemer je dejavnost koordinirala z vojaško obveščevalno-varnostno službo SISMI; ni pa raziskovala dejanj organiziranega kriminala.

Njeno dejavnost je z reformo italijanskega varnostno-obveščevalnega sistema 1. avgusta 2007 prevzela novoustanovljena Agenzia Informazioni e Sicurezza Interna (AISI).[2]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

SISDE je bila ustanovljena leta 1977, istočasno kot vojaška obveščevalno-varnostna služba SISMI, z zakonom 801/1977[3][4] in je bila administrativno podrejena Ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije; minister je skrbel za delovanje službe kot tudi je imenoval direktorja službe.

V smislu obveščevalne dejavnosti pa je bila služba podrejena Izvršnemu komiteju za obveščevalno dejavnost in varnost (CESIS), ki je koordinirala in usklajevala dejavnost obeh služb (SISDE in SISMI).

Direktorji S.I.S.De.[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. FAQS.org - Italy, Intelligence and Security
  2. Legislative Act n.124 of 08/03/2007, reported on the Official Gazette of the Italian Republic, General Series, n.187 of 08/13/2007. [1].(italijansko)
  3. Sisde.it - An Intelligence Operator's Experience in Contrasting the Criminal Phenomenon in Italy Chief of the Operative Division SISDe
  4. FAS.org - Law n. 801 of 24 October 1977

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]