Royal Mile

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Royal Mile (Kraljeva cesta) je zaporedje cest, ki tvorijo glavno cesto skozi stari del Edinburgha, glavnega mesta Škotske.

Kot nam pove že ime samo, je cesta Royal Mile dolga eno škotsko miljo, kar je v metričnem sistemu 1609,344 metrov. Ime Kraljeva cesta je treba vzeti dobesedno, saj je to ulica škotskega kralja, ki povezuje dva središča zgodovine na Škotskem; edinburški grad in dvorec Holyrood, kjer kraljica Elizabeta II. še zdaj preživi vsako poletje za nekaj dni. Z ulico so povezana štiri znana imena: Castle Hill, Lawnmarket, High Street in Canongate.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Royal Mile je pot spoznavanja tragićnih dogodkov iz škotske zgodovine. Katoličanki Mariji Stuart, ki je v holyroodskem dvorcu prirejala plese s francoskimi slaščicami, je sledil mračni reformator John Knox, ustanovitelj škotske cerkve, katerega vzdevek je bil "Kill joy", ali po naše Morilec zabave. Živel je nekaj hiš naprej od Marije Stuart, med palačo in svetemu Gilesu posvečeno glavno edinburško cerkvijo, kjer so se na stopnicah na silvestrsko noč pogosto pretepali pijani Škoti. Nekoliko prej stoji Tollbooth, sodišče in zapor, kjer je bilo obglavljenih veliko pristašev Stuartov, kot na primer markiz Montroški in vojvoda Athollski.

Na Royal Mile se je zgodilo tudi veliko krvavih umorov. Pred davnim časom je holyroodski dvorec pretresel škandal, ko je dal ljubosumni mož Marije Stuart umoriti njenega tajnika Rizzia. V Edinburghu pa se spominjajo tudi krvave večerje iz leta 1440. Tisti večer so postregli z govejimi zrezki, po večerji pa je dal gostitelj sir William Crichton poklati svoja gosta in tekmeca za oblast na Škotskem, šestega grofa Douglasa in njegovega brata, medtem ko sta še vedno sedela za mizo. Dandanes je ta živi del poznega srednjega veka vaba za turiste, ki se množično sprehajajo po tej zgodovinski ulici.

V dvorcu Holyrood, kjer so bili nekdaj nastanjeni gosti holyroodske opatije in je bil v 17. stoletju predelan v rezidenco kralja Karla II., pa se obiskovalci prerivajo, da bi videli nekaj osebnih predmetov kraljice Marije. Na vrhu dvorca, v najstarejšem delu, ki izvira še iz vikinških časov, pa si lahko ogledajo sobico, v kateri je Marija Stuart rodila sina Jakoba IV.

Kjer koli na kraljevi poti ste, povsod vas spremlja tragična usoda kraljice Marije Stuart, tega simbola izgube škotske neodvisnoti.

Grad Esplanade in Castle Hill[uredi | uredi kodo]

Grad Esplanade je bil zgrajen v 19. stoletju zlasti kot paradno območje za vojaške čete. Cannonball House je znana predvsem po topovski krogli, ki je zarita globoko v steno in ki naj bi bila po nesreči izstreljena iz gradu.

Na majhnem Castle Hillu stoji kogočna cerkev Svetega Janeza (St John's Church), ki je danes glavni sedež edinbuškega mednarodnega fesivala, imenovanega The Hub.

Lawnmarket[uredi | uredi kodo]

Na Lawnmarketu, ki je bil včasih trg lanenega platna, stoji večina trgovin za turiste. Tukaj stoji dobro ohranjena mestna hiša iz 17. stoletja Gladstone's Land, ki je v lasti Narodnega sklada za Škotsko. Na koncu Lawnmarketa leži križišče med mostom Jurija IV. in Bančne ulice.

Canongate[uredi | uredi kodo]

Za križiščem se Royal Mile nadaljuje do Canongatea, kar v slovenskem prevodu pomeni menihova pešpot. Ta se nadaljuje po hribu navzdol mimo Moray Housea (danes Šole za izobraževanje Edinburške univerze), starega Canongate Tollbootha (ki je sedaj Muzej družbene zgodovine), škotske cerkve Canongatea in nove zgradbe škotskega parlamenta do dvorca Holyrood in uničene holyroodske opatije.

Royal Mile danes[uredi | uredi kodo]

Royal Mile je danes mešanica turističnih trgovin in okrepčevalnic ter pubov in zgodovinskih atrakcij. Prav tako pa je glavno središče vsakoletnega edinburškega festivala.

Viri[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Maass, Winifred... [et al.], 2003. 100 čudes sveta - Največji zakladi človeštva na petih celinah. Ljubljana: Mladinska knjiga.