Rok Lunaček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Rok Lunaček
Rojstvo 18. marec 1978({{padleft:1978|4|0}}-{{padleft:3|2|0}}-{{padleft:18|2|0}}) (41 let)
Ljubljana
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklic besedilopisec, aranžer, producent, kantavtor

Rok Lunaček je slovenski pisec besedil, avtor glasbe, aranžer, producent, pevec in kantavtor ter poznan tudi kot frontman skupine Flirt / Flirrt in svojega solo kantavtorskega projekta Rok Lunaček in Rokovnjači.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Rok Lunaček se je rodil 18.marca 1978 v Ljubljani. Leta je 1997 je s skupino Flirt pri založbi Helidon izdal prvenec Frizerski salon. Kasneje je s skupino izdal še album Modroplavo (1998, Založba Helidon) in Univerzum (2000, Založba Menart records). Leta 2002 je po koncertu v Vrhniki zapustil skupino. Leta 2009 je v Flirt dodal črko R in napvoedal vrnitev skupine Flirrt na sceno. Leta 2010 je skupina izdala svoj četrti studijski album z naslovom Horizont. Za tem je skupina izdala še 3 albume in sicer album Lajf (2013), akustini album Izpod kovtra (2014) in dvojni studijski album Jekyll & Hyde (CD1, 2017 in CD2, 2018).

Besedila[uredi | uredi kodo]

Od leta 1997 pa do 2018 je s Flirt/Flirrt izdal 7 studijskih albumov in za skupino napisal in izdal več kot 100 avtorskih skladb, zadnji singel je skupina izdala konec avgusta 2018, pesem '20 let nazaj'.

Kantavtorstvo[uredi | uredi kodo]

Lunaček pravi, da je že od najstniških let naprej pisal poezijo. V intervjuju na radiu Ognjišle je povedal, da so mu z naših prostorov največji vzorniki Đorđe Balašević, Arsen Dedić in Tomaž Pengov. Med svetovnimi avtorji pa Leonard Cohen, Bruce Springsteen, Johnny Cash in Bob Dylan.

Leta 2017 se je prvič javno prestavil kot kantavor na 38. Festivalu melodij morja in sonca s skladbo Ob morju. Kmalu za tem je tudi napovedal, da bo v kratkem izdal svojo prvi samostojni album, ki bo najmanj dvojni. Do danes je izdal 5 skladb: Nisem kriv (ki je bila izbrana na natečaju Imamo dobro glasbo), Ob morju, Prišla si tiho (ki je poklon pokojnemu Tomažu Pengovu), Uteha šoferjev in nočnih izmen in duet s Karmen Kaan (iz dua Mon'ami) Ljubezen iz navade.

Flirt / Flirrt[uredi | uredi kodo]

Pri svoji matični skupini piše zelo osebna besedila. Vse od uspešnic kot sta Romeo in Julija in V mojem telesu, do čutnih ljubezenskih (Nekoč sva se pa rada imela, in Punca v belem), pa tudi zelo kritičnih kot je pesem Izštekani, ki jo je posvetil kultni oddaji Izštekani z Juretom Longko in v malce pikrih skladbah kot sta npr. Velika budala, ki so jo Flirrt posneli skupaj s skupino Orlek in Nimaš kaj za zgubit z Juretom Torijem. S Flirt/Flirrt je izdal 7 albumov. Skupaj pa za skupino napisal več kot 100 skladb. ALBUMI Flirt/Flirrt 1. Frizerski salon (1997) 2. Modorplavo (1998) 3. Univerzum (2000) 4. Horizont (2010) 5. Lajf (2013) 6. Izpod kovtra (2014) 7. Jekyll & Hayde (dvojni album: CD1 2017, CD2 2018)

Besedila za druge izvajalce[uredi | uredi kodo]

Za druge izvajalce je do danes napisal več kot 150 besedil. Znan je predvsem po tem, da so njegova besedila osebne in čutne narave, pa tudi družbeno angažirana.

Tako je med drugim pisal besedila za veliko slovenskih izvajalcev kot so Alya (Dobro jutro življenje, Halo), Slavko Ivančić (Nekoč), Mambo kings (Balerina, Moje srce, Romeo in Julija), Natalija Verboten (V srce), Helena Blagne (Kar bo, pa bo), Manca Špik (Po tebi mi diši ljubezen in Oba z Isaacom Palmo, Kjer pomol poljubi morje, Kot bi te kdo ustvaril po meni), Zvita feltna (Edina, Kraljica, V dobrem starem Piranu, Zate, Lunina belina), Victory (Še vedno sva ista), Nika Zorjan (Za vedno, Luna), Bql (Ko je ni, Ptica, Ni predaje ni umika), Domen Kumer (Nisva prva, niti zadnja), Gašper Rifelj (Hotel za 2), Klemen Bunderla (Slaba kopija, 100 razlogov), S.I.T. (Vroče), Mon'ami (Kušn me, Kar sva imela, Vedno in povsod), in pa vse do izredno čutnih skladb za izvajalce kot so Slavko Ivančić (Nekoč), Tanja Ribič (Ljudje), Flora&Paris (Potujem sam in Naša bajta), Samuel Lucas (Sebe dajem, To sem jaz, Kot nekdaj), Jana Šušteršič (Sama), itd.