Rockwell X-30

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
X-30 NASP
X-30
Vloga SSTO plovilo
Proizvajalec/-ci Rockwell International
Status Preklican 1993
Glavni uporabnik NASA
Število izdelanih 0
Izpeljanke X-43

Rockwell X-30 je visokotehnološki projekt vesoljskega plovila, ki bi doseglo orbito v samo eni stopnji, t. i. SSTO. Plovilo bi se lahko uporabljalo tudi kot vesoljsko potniško letalo, od Washingtona do Tokija bi letelo v samo dveh urah. Projekt so preklicali v zgodnjih 1990ih, preden so dokončali prototip.

1986 X-30
X-30 v orbiti
Ponoven vstop v atmosfero
X-30 model v vetrnem tunelu

Ronald Reagan je leta 1986 pozval k projektu novi Orient Express, ki bi lahko letel s 25-kratno hitrostjo zvoka. Študije so pokazale, da bi bila največja hitrost Mach 8 s scramjet motorji (nadzvočna potisna cev). Prišlo bi namreč do segrevanja zaradi trenja z zrakom in to bi porabilo velike količine goriva. Z novo tehnologijo, ki bi hladila stene plovila z vodikom in bi ta vodik potem vodila v zgorevalno komoro, bi lahko dosegli Mach 20. Program so financirali NASA, Ministrstvo za obrambo, DARPA, USAF in Ameriška mornarica[1]

Za načrtovanje plovila so tekmovala ameriška podjetja McDonnell Douglas, Rockwell International in General Dynamics, Rocketdyne inPratt & Whitney pa za razvoj motorjev.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]