Pojdi na vsebino

Referendum o JEK 2

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Referendum o JEK 2
 Slovenija
Ali podpirate izvedbo projekta JEK2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?

Referendum o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo, poznan tudi pod imenom Referendum o JEK 2, bo posvetovalni referendum, na katerem bodo slovenski volivci odločali o projektu gradnje drugega bloka jedrske elektrarne Krško. Datum še ni določen, predvidoma pa bo potekal konec novembra 2024.[1][2]

Ozadje

[uredi | uredi kodo]

Sprejemanje predloga za razpis in sprememba vprašanja

[uredi | uredi kodo]

7. maja 2024 je odbor za infrastrukturo sprejel predlog za razpis referenduma. Na odboru so spremenili predlagano vprašanje, ki se je najprej glasilo: "Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo, kot je predvideno v resoluciji o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji?" Po spremembi se vprašanje glasi: "Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?".[3] Državni zbor je razpis referenduma potrdil 23. maja 2024.[4][5]

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. »DZ potrdil razpis posvetovalnega referenduma o JEK2«. N1 Slovenija. 23. maj 2024. Pridobljeno 4. julija 2024.
  2. »DZ potrdil razpis posvetovalnega referenduma o Jek 2«. 24ur.com. 23. maj 2024. Pridobljeno 4. julija 2024.
  3. Z, La Da , M. »Odbor potrdil predloga resolucije o jedrski energiji in za posvetovalni referendum o JEK-u 2«. rtvslo.si. Pridobljeno 3. julija 2024.
  4. Ma, Al. »DZ potrdil razpis posvetovalnega referenduma o JEK-u 2, datum izvedbe še ni določen«. rtvslo.si. Pridobljeno 3. julija 2024.
  5. »Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo«.