Radio Onde Furlane

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Radio Onde Furlane (Furlanski Valovi) je nekomercialna neodvisna radijska postaja s sedežem v Vidmu (Udine). Ustanovljena je bila z namenom promocije furlanskega jezika in kulture kot tudi zaradi informiranja, glasbenih in zabavnih programov. Sedemdeset odstotkov časa oddaja v furlanščini.

Logo Radio Onde Furlane

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

V sedemdesetih letih dvajsetega stoletja je velik del Furlanije opustošil močan potres. To nemirno obdobje, imenujemo ga tudi svinčena leta, so v Italiji zaznamovali politični ekstremizmi in teroristični napadi. Frekvenčni spekter pa je zaradi ohlapne zakonodaje preplavila množica neodvisnih radijskih in televizijskih postaj.

Družbeno-kulturna situacija je v popotresnih šotorskih naseljih prebudila avtonomistična gibanja. Pobudniki različnih političnih usmeritev, kritični do delovanja države pri obnovi, so si za cilj zadali ustanavljanje medijev in institucij z namenom spodbujanja uporabe, emancipacije in priznavanja furlanskega ter drugih manjšinskih jezikov s strani italijanske države.

Z oddajanjem so pričeli 31. januarja 1980.

Oddajanje[uredi | uredi kodo]

Radio Onde Furlane oddaja na FM področju v Furlanski nižini na frekvenci 90,0 MHz

in v Karnijskih Alpah na 90,2 MHz.

Območje sprejemanja pokriva tudi obmejne kraje Slovenije kot sta Breginjski kot in Goriška Brda.

Poleg tega je spremljanje Radia Onde Furlane mogoče preko spleta.

Program[uredi | uredi kodo]

Onde Furlane odpira prostor skupinam civilne družbe vseh generacij in političnih usmeritev, ki si delijo vrednote, kot so jezikovna in kulturna identiteta, antidiskriminacija, mirovništvo, humanost, ekologija ter družbena solidarnost. Koncept je dati glas različnim manjšinskim skupnostim in subkulturam ter se osredotočiti na njihove interese.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Vir[uredi | uredi kodo]