Breginjski kot

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Vasi v Breginjskem kotu
Breginjski kot
Slikano iz Mije na Breginjski kot.
Z desne proti levi vasi: Stanovišče, Homec, Sedlo ter Breginj.

Breginjski kot se razprostira na skrajnem zahodu predelu Slovenije. Leži med razpotegnjenim Stolom (1673 m) na severnem delu in Mijo (1237 m) na jugu. Proti vzhonemu predelu sega v široko Staroselsko podolje, medtem, ko ga na zahodu omejuje državna meja z Italijo. Meja teče po Nadiži in njenem vzhodnem povirnem kraku Črnem potoku.

V Breginjskem kotu so naslednja naselja in vasi: Borjana, Kred, Potoki, Podbela, Breginj, Stanovišče, Homec, Robidišče, Sedlo, Logje.

Breginjski kót je sestavni del kulturnega prostora Beneške Slovenije. Najpomembnejše izročilo območja so etnološki spomeniki, še posebej ostanki izjemne prostorske in stavbne dediščine, ki jo je žal v veliki meri uničil potres v letu 1976. Del tega izročila je ohranjen v Breginjskem muzeju.

Priljubljen cilj obiskovalcev sta tudi Napoleonov most čez Nadižo in črna kuhinja v Robidišču, najzahodnejšem slovenskem naselju.

Reka Nadiža je poleti prijetno topla in po prepričanju mnogih obiskovalcev zdravilna reka.

Breginjski kot z vrha Breškega jalovca / Punta di Montemaggiore(ita)


Viri[uredi | uredi kodo]

  • Krušič, Marjan (2009). Slovenija: turistični vodnik. Založba Mladinska knjiga. COBISS 244517632. ISBN 978-961-01-0690-6.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]