Punčka v ogledalu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Punčka v ogledalu  
Puncka.jpg
Naslovnica prve izdaje iz leta 2003
AvtorMarina Fritz Kunc
Avtor naslovniceMarta Lamovšek
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
ZaložnikKarantanija
Datum izida2003
Subjektslovenska književnost
Žanrmladinski roman, družbeni roman
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani140
Klasifikacija
ISBN961-226-591-7
OCLC št.446771926
COBISS ID127101696
UDK821.163.6-93-311.2
Predmetne oznakeprehranjevalne motnje, bulimija, roman, slovenska mladinska književnost

Punčka v ogledalu je mladinski roman, ki ga je napisala slovenska pisateljica Marinka Fritz-Kunc. Roman je izšel leta 2003 v zbirki Najhit pri založbi Karantanija. Vsebuje tudi spremno besedo Zrcalce, zrcalce na steni povej, ki jo je napisal Tadej Čater. V delu avtorica opisuje problematiko današnjega časa, saj se vse več mladih deklet sooča z motnjo hranjena in so preveč preobremenjene s svojim videzom in popolnostjo.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Zgodba se dogaja v 21. stoletju in pripoveduje o treh dekletih, ki se pretirano obremenjujejo s svojim videzom in perfekcijo. Želijo si biti najlepše v vseh pogledih, zato so pripravljene storiti vse, tudi če to pomeni iti preko sebe in ogroziti lastno življenje.

Šana je glavna junakinja romana in je normalno 19-letno dekle, ki ji ni uspelo priti na medicinsko fakulteto, na katero si je tako zelo želela že od majhnega. Zato se odloči, da se bo za eno leto s prijateljico Majo vpisala na izredni študij prava. Njena tretja prijateljica Beba se z bulimijo spopada že od 13. leta. Nesamozavestno Šano popelje v svet bulimije z neprestanimi pripombami o njeni domnevno slabi postavi. Šana v ogledalu ne vidi več suhe punčke, temveč debeluško, ki ji neprestano govori kako debela je. Strezni jo šele smrt prijateljice Bebe, ki je zaradi manekenstva plačala visoko ceno.

Zbirka[uredi | uredi kodo]

Knjiga je izšla v zbirki Najhit: zbirka uspešnic za najstnike.

Viri[uredi | uredi kodo]

Fritz-Kunc, M. (2003). Punčka v ogledalu. Ljubljana: Karantanija.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]