Psamut

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Psamut, helenizirano iz egipčanskega Pašerienmut,[2] je bil faraon Starega Egipta iz 29. dinastije, ki je vladal leta 393/392 pr. n. št., * ni znano, † ni znano.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Uvrstitev Psamuta v vladarsko dinastijo je predmet razprav, čeprav je omenjen v treh Manetonovih Epitomih (Sekst Julij Afričan, Evzebij in armenska različica slednjega) in Demotski kroniki. Sekvence vladarjev v omenjenih treh virih so različne, zato ni jasno, ali je Psamut nasledil Hakorja ali obratno.

Po hipotezi egiptologa Johna D. Raya o smrti Neferita I. leta 393 pr. n. št., je prestol prešel na njegovega sina in naslednika, ki je bil verjetno Hakor. V nasprotju s to trditvijo zgleda, da ga je v drugem letu njegove vladavine odstavil uzurpator Psamut in samega sebe proglasil za faraona.

Relief z delom Psamutovega imena; Metropolitan Museum of Art, New York

Maneton in Demotska kronika trdita, da je vladal eno leto, potem pa je na oblast ponovno prišel Hakor. Nekateri dokumenti se pretvarjajo, kot da uzurpatorja sploh ne bi bilo. Nekaj arheoloških najdb kaže, da je Psamut odstavitev preživel.

Za Psamuta velja, da je naročil gradnjo kapele v Karnaku, katero si je kasneje prilastil in dokončal Hakor. Mogoče je tudi, da je gradnjo začel Hakor pred odstavitvijo in jo dokončal med svojo drugo vladavino.

Sklica[uredi | uredi kodo]

  1. Jürgen von Beckerath. Chronologie des pharaonischen Ägypten. Philipp von Zabern, Mainz 1997, str. 192.
  2. Peter Clayton. Chronicle of the Pharaohs. Thames and Hudson Ltd. 1994, str. 203.

Vir[uredi | uredi kodo]

  • J.D. Ray (1986). Psammuthis and Hakoris. The Journal of Egyptian Archaeology, 72: 149-158.
Psamut
29. dinastija
Rojen: ni znano Umrl: ni znano
Predhodnik: 
Hakor
Faraon Egipta Naslednik: 
Hakor (ponovno)