Primorska plenilka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Primorska plenilka

samica
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Orthoptera (kobilice)
Podred: Ensifera (dolgotipalčnice)
Družina: Tettigoniidae (prave cvrčalke)
Rod: Decticus
Vrsta: D. albifrons
Znanstveno ime
Decticus albifrons
(Fabricius, 1775)
Sinonimi
  • Decticus aeolicus Guarino 1935
  • Locusta albifrons Fabricius 1775

Primorska plenilka (znanstveno ime Decticus albifrons) je velika kobilica iz podreda dolgotipalčnic, ki jo prepoznamo po varovalni rjavi obarvanosti, dolgih krilih, ki segajo znatno dlje od »kolen« zadnjega para nog in svetli obarvanosti roba ščitka (pronotuma) oprsja. Kot pove ime, je plenilska vrsta, prehranjuje se z drugimi žuželkami. Značilne zanjo so tudi močne čeljusti, s katerimi razkosa svoj plen. Zadržuje se v gostem rastju, največkrat grmovju, pa tudi v drevesih.

Razširjena je po južnem delu Evrope, kjer je čutiti mediteranski vpliv in jo najdemo v notranjosti celine le posamič. V Sloveniji živi predvsem v obalni regiji, na območju Sečoveljskih solin in v dolini Dragonje. Je največja slovenska dolgotipalčnica. Morfološko je podobna sorodni travniški plenilki (Decticus verrucivorus), ki pa je zelene barve in nekoliko manjša.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Sket B. s sod (ur.) (2003). Živalstvo Slovenije. Tehniška založba Slovenije, Ljubljana. str. 664. COBISS 123099392. ISBN 86-365-0410-4.
  • Trontelj P. (2004). »Unexpected record of the white-faced bush-cricket Decticus albifrons (Fabricius, 1775) (Orthoptera: Tettigoniidae) in Ljubljana, Central Slovenia«. Natura Sloveniae 6(2): 57.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]