Primož Parovel

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Primož Parovel
Rojstvo5. februar 1975({{padleft:1975|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:5|2|0}}) (45 let)
Celje
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicharmonikar, univerzitetni profesor

Primož Parovel, slovenski harmonikar, * 5. februar 1975, Celje.

Parovel spada med najvidnejše slovenske harmonikarje. Na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani je študiral pri prof. Ernö Sebastianu, nato pa šolanje nadaljeval v Nemčiji pri prof. Ivan Kovalu (Akademija za glasbo v Weimarju; prejel je tudi štipendijo kot najboljši tuji študent na tej ustanovi) in na Finskem pri prof. Matti Rantanenu (Akademija Jana Sibeliusa v Helskinkih). Na Visoki glasbeni šoli v Würzburgu (Nemčija) je leta 2005 pri prof. Stefan Hussongu zaključil podiplomski študij. Dodatno se je izpopolnjeval na številnih mojstrskih tečajih.
Je zmagovalec 12. internacionalnega harmonikarskega tekmovanja »Arrasate Hiria« v Arrasate/Španiji 2004 in 3. nagrajenec na 36. Mednarodnem harmonikarskem tekmovanju v Klingenthalu/Nemčija leta 1999.
Redno nastopa na koncertih širom po Evropi, Kanadi in Tajvanu. Igral je solo recital in praizvedel skladbo “Contre-nuit for Accordion“ kanadske skladateljice Chantale Laplante na otvoritveni ceremoniji na “Carrefour mondial de l' accordéon“ v Montmagny-u, Kanadi. Večkrat je nastopil kot solist ob spremljavi orkestra Slovenske Filharmonije pod vodstvom Marka Letonje in Andreja Ožbalta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. V koncertni sezoni 2002/03 je gostoval pri Erfurtskem simfoničnem orkestru v operi „Obuti maček“ Marca Tutina v Gledališču Erfurt. Izvedel je Koncert za harmoniko in orkester „Extasis“ Toshia Hosokawe ob spremljavi Orkestra za novo glasbo Akademije za glasbo Würzburg pod vodstvom Marka Zdraleka. Angažiran je bil za praizvedbo opere A. K. Zwicker-ja »Der Tod und das Mädchen« v sloviti dvorani Gewandhaus zu Leipzig s simfoničnim orkestrom »MDR Sinfonie Orchester«, zborom »MDR Chor« in solisti pod vodstvom Fabia Luisi-ja. Nastopil je na International Workshop of Computer Music and Audio Technology v Hsin-chu na Tajvanu.
Primožev širok repertoar zajema skladbe iz številnih glasbenih obdobij od zgodnjega baroka do sodobne glasbe kjer aktivno sodeluje s številnimi skladatelji po svetu kot so: Tadeja Vulc, Urška Pompe, Uroš Rojko, Vitja Avsec, Mike Vaughan, Hyunkyung Lim, Volker Heyn, Chantale Laplante, Noriko Kawakami, Shing-Kwei Tzeng, Fang-Lin Su, Tzyy-Sheng Lee... Nastopa in sodeluje tudi z drugimi umetniki: s sopranistko Hsin-Ying Chen, s saksofonistom Christoph-om Kirschke-jom, s pianistko Satoko Uchido, s čelistoma Imke Frank in Joel-om Schatzmann-om, z violinstko Shumin Lin, s triom „Ecco“ in s pantomimo Harald Seime-jom. Primož Parovel je večkrat snemal za Radio Slovenija in Ljubljansko televizijo. 2005 je izšel njegov solo CD Občutja/Feelings kjer je predstavil novo glasbo za harmoniko in 2008 nov CD s sopranistko Hsin-Ying Chen.
Parovelu je Akademija za glasbo v Ljubljani leta 2004 podelila univerzitetni naziv docent.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]