Pribočnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Norveški kralj Harald V. in predsednik RS Danilo Türk pregledujeta častno četo SV ob obisku norveškega kraljevskega para v Sloveniji leta 2011. Za njima stopata njuna pribočnika.

Pribočnik (s tujko adjutant, iz latinske besede adiutans) je vojaški poklic, ki označuje vojaško osebo nižjega čina, katerega glavna zadolžitev je pomagati nadrejenemu oz. vojaški osebi z višjim činom. Medtem, ko v nekaterih oboroženih silah pribočnik predstavlja dejanski čin, pa je večinoma le oznaka položaja.

Čin pribočnika se razlikuje v oboroženih silah; v nekaterih so pribočniki le častniki, ki pomagajo visokim častnikom oz. generalom, medtem ko so v drugih oboroženih silah to višji podčastniki.

Včasih je bil neposredni pomočnik vojaškega poveljnika, danes pa skrbi za njihove splošnoupravne, administrativne ali osebne zadeve. Tako v britanskih oboroženih silah poveljnik poveljuje enotam med bitko, medtem ko njegov adjutant kontrolira oz. nadzoruje potek bitke in izvajanje ukazov; posledično ima velik vpliv na vojaško taktiko.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]