Prepelica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Prepelica

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Galliformes (kure)
Družina: Phasianidae (poljske kure)
Poddružina: Perdicinae
Rod: Coturnix
Vrsta: C. coturnix
Znanstveno ime
Coturnix coturnix
Linnaeus, 1758
Coturnix coturnix

Prepelica (znanstveno ime Coturnix coturnix) je naš najmanjši predstavnik ptic iz družine poljskih kur, ki se jeseni odseli, spomladi pa vrne. Prezimuje v severni, vzhodni in zahodni Afriki in Arabiji.

Prepelica je majhna ptica ki meri od 17 – 19 cm in tehta okoli 150g. Samec in samica sta si po izgledu zelo podobna le da ima samec nekoliko izrazitejšo barvo. Samec ima rjavo, samica pa belkasto podvratno perje. Nad očmi ima samec belo progo. Z razprtimi krili meri 32 – 35 cm. Ima rjavo glavo, rdečkasto rjave oči in rjav rahlo ukrivljen kljun.

K nam prihaja konec aprila ali začetek maja, odhaja pa konec avgusta ali začetek septembra. Za razliko od drugih ptic selivk prepelica ne sledi vedno isti poti in lahko spremeni kraj gnezdenja ali prezimovanja. Pari se v maju in juniju. Gnezdi na tleh po navadi pod grmom, gostem žitu ali travi kjer v majhno vdolbinico znese 8 – 16 jajc, ki so rumeno rjave barve s temnimi pikami in lisami. Vali jih 17 – 18 dni.

Življenjski prostor prepelice so odprta polja, travniki in žitna polja. Hrani se z različnim rastlinjem, semenjem, tudi žuželkami, ki so glavna hrana kebčkom. Pred jesenjo je lepo rejena. Rada ima rahlo vlažna tla, najdemo jo do višine 1000m nadmorske višine, ponekod pa lahko doseže tudi 1800m nadmorske višine.

Prepelice veljajo za specialiteto, tako zaradi njihovih jajc kot tudi njihovega mesa.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. BirdLife International (2009). Coturnix coturnix . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2010.2. IUCN 2010. Pridobljeno: 5.9.2010.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Božič, Ivo Ptiči Slovenije. Lovska zveza Slovenije 1983
  • Slovenski lovski priročnik Lovska zveza Slovenije 1974
  • Lovački priručnik Lovačka knjiga, Zagreb 1967

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]