Predpreteklik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Prèdpretêklik je glagolska oblika iz opisnega deležnika na -l in preteklika pomožnega glagola biti (npr. storil sem bil).[1]

Uporaba[uredi | uredi kodo]

S predpreteklikom lahko izražamo:[2]

  • dejanje v preteklosti pred kakim drugim dejanjem: Kaj si mu bil dal, da te ni mogel pozabiti?;
  • dejanje, ki je v preteklosti povzročilo kakšno stanje: Starec ni odgovoril. Izgubljeno in motno se je bil zagledal nekam v prazno. – Mimo stare cerkve, ki ji je bila med vojno eksplozija odprla steno, so prišli pogrebci na pokopališče;
  • davno preteklost: Ali še veš, kako je bilo tedaj, ko si bila šla od doma?

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prvo omembo predpreteklika v slovenščini je mogoče zaslediti v Bohoričevi slovnici iz leta 1584.[3] Danes se namesto njega uporablja običajni preteklik.

Narečja[uredi | uredi kodo]

Nekatera narečja te oblike sploh ne poznajo, druga pa jo uporabljajo kot različico navadnega preteklika, za dejanja v oddaljeni preteklosti.

V nekaterih govorih istrskega narečja na primer se predpreteklik uporablja za tvorjenje pogojnih odvisnikov v preteklosti.

"Če bim bla znala, da ćeš prit', bim bla skuhala bobiče."

Gre najbrž za vpliv hipotetične periode iz italijanske slovnice, ki za pogojne odvisnike uporablja pogojni naklon, v pretekliku sestavljen iz pomožnega glagola in deležnika, in v odgovarjajočem glavnem stavku zahteva vezni naklon (konjunktiv), prav tako v pretekliku sestavljen iz pomožnega glagola in deležnika:

"Se avessi saputo che arrivavi, avrei cucinato i bobici."

Danes[uredi | uredi kodo]

Predpreteklik danes uporabljajo večinoma le še starejši govorci in tisti, ki se zavestno trudijo, da ne bi izginil. Tudi v zbornem jeziku je raba predpreteklika izjemno redka. V pisnem jeziku se uporablja le v leposlovju, a tudi tu vse manj.[4]

Zanimivo je, da predpreteklik v večini šol ni del rednega učnega načrta in da se ga tudi mnogo slovenistov aktivno ne trudi ohranjati.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Jože Toporišič: Enciklopedija slovenskega jezika. Ljubljana: Cankarjeva založba, 1992.
  2. Toporišič J. Slovenska slovnica. 4., prenovljena in dopolnjena izdaja, Maribor: Obzorja, 2004.
  3. Merše, Majda. "Predpreteklik v Dalmatinovi Bibliji." Jezikoslovni zapiski letnik 3 (1997). <https://www.dlib.si/?URN=URN:NBN:SI:DOC-1MSJBE7W>.
  4. http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000134.html, vpogled: 30. 5. 2017.