Predor Sozina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Sozina (črnogorsko Tunel Sozina) je najdaljši cestni predor v Črni gori, dolg 4189 m. Svečano odprtje predora je bilo 13. julija 2005, na praznik državnosti Črne gore.

Sozina je cestni predor pod istoimensko planino in se nahaja severno od letovišča Sutomore. Projektiran je tako, da obide Paštrovsko goro, ki ločuje Črnogorsko primorje od Zetske ravnine in Skadrskega jezera. Predor je vključen v evropski povezavi E65 in E80.

Sozina je s svojo dolžino 4189 m najdaljši cestni predor v Črni gori. Sicer sta daljša železniška predora Sozina (6200 m) na progi PodgoricaBar in Trebješica (5700 m) na progi Podgorica–Kolašin.

Predor sta gradili slovensko podjetje SCT Ljubljana s severne strani in z južne strani črnogorsko podjetje Rudnici boksita Nikšić.[1] Cena izgradnje predora je znašala 70 mio. €.

Z izgradnjo predora je bilo potovanje med Podgorico in Barom skrajšano za 25 km, tako da potovanje med tema dvema mestoma znaša približno pol ure. Predor je eden od dveh odsekov cestnega omrežja v Črni gori, za katera so vozila obvezana plačevati cestnino.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Sklic[uredi | uredi kodo]

  1. https://www.finance.si/25573