Predloga:Ste vedeli/38. teden 2011

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pavol Demitra leta 2005 v dresu Los Angeles Kingov v ligi NHL
  • ... so po smrti v letalski nesreči Lokomotive Jaroslavelj upokojili dres Pavola Demitre (na sliki) s številko 38 tako v slovaški reprezentanci, kot tudi matičnem klubu Dukla Trenčín?
  • ... so medaljo za znanstveno-raziskovalne dosežke, ki jo podeljuje Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, poimenovali po Fridolinu Kaučiču?
  • ... so zaviralci proteaz skupina učinkovin za zdravljenje ali preprečevanje virusnih okužb, vključno z okužbami z virusom HIV in virusom hepatitisa C?
  • ... je v zgodovini Italije nemirno politično obdobje od konca 60. od prve polovice 80. let 20. stoletja poimenovano svinčena leta v katerem so različne teroristične skupine izvedle številne napade z mnogimi smrtnimi žrtvami in ranjenimi?
  • ... so na pokopališču Père-Lachaise, najbolj znanem pariškem pokopališču, med drugimi pokopani tudi: italijanska operna pevka Marietta Alboni, belgijski slikar Pierre-Joseph Redouté, nizozemski avangardist Karel Appel, nemški filmski režiser Max Ophüls, ukrajinski anarho-komunist Nestor Ivanovič Mahno, dominikanski general Ramfis Trujillo, gvatemalski književnik Miguel Ángel Asturias, ...?