Predloga:Izbrano/8. teden 2009

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Našitek 2. pehotne divizije

2. pehotna divizija je pehotna divizija Kopenske vojske Združenih držav Amerike. Njena trenutna primarna naloga je obramba Južne Koreje v prvi fazi možne severnokorejske invazije, dokler ne bi ostale ameriške in južnokorejske enote prispele na bojišče. Velja za najbolj bojno pripravljeno divizijo Kopenske vojske ZDA.

Med 1. svetovno vojno je diviziji dvakrat poveljeval general Korpusa mornariške pehote ZDA: brigadni general Charles A. Doyen in generalmajor John Archer Lejeune; do danes sta edina generala mornariške pehote v ameriški vojaški zgodovini, ki sta poveljevala diviziji Kopenske vojske.

Kot edina divizija v Kopenski vojski ZDA je delno sestavljena iz južnokorejskih vojakov – del programa Korejske dopolnitve Kopenske vojske ZDA , ki je pričel delovati leta 1950; maja 2006 je bilo v sestavi divizije okoli 1.100 južnokorejskih vojakov.

Ob prelomu 20. in 21. stoletja je bila 2. pehotna divizija najmočneje oborožena divizija med vsemi divizijami; divizija je tako imela tri operativne brigade, aviacijsko brigado, divizijsko artilerijo, inženirsko brigado in divizijsko podporno poveljstvo. Divizijska artilerija je bila največja v celotni Kopenski vojski ZDA in je bila opremljena z največ večcevnimi raketometi M270.

Preberite več ... | Arhiv