Predloga:Izbrano/44. teden 2008

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Transgene rastline
Transgene rastline

Transgene rastline vsebujejo enega ali več genov, ki so bili preneseni iz druge vrste. Čeprav se lahko DNA iz druge vrste integrira v genom rastline tudi po naravni poti se izraz »transgene rastline« nanaša na rastline ustvarjene v laboratoriju z tehnologijo rekombinantne DNA. Cilj je ustvariti rastline s specifičnimi karakteristikami preko umetne vstavitve genov iz druge vrste včasih celo iz drugega kraljestva.

Različice, ki vsebujejo gene dveh različnih rastlinskih vrst so pogosto ustvarjene z klasičnim gojenjem pri katerem namenoma vsilijo hibridizacijo med različnimi rastlinskimi vrstami, ko le te nosijo medspecifičen gen z namenom, da se razvije pridelek odporen proti boleznim. Pri klasičnem rastlinskem gojenjem se uporabljajo številne in-vitro tehnike kot so fuzija s protoplasti, embryo rescue ali mutageneza s katerimi proizvedemo rastline, ki jih ni v naravi ne najdemo.

Takšne tradicionalne tehnike (uporabljene že od leta 1930) niso nikoli bile kontroverzne ali tarča javnih razprav, razen med profesionalnimi biologi in so omogočile pridelovalcem možnosti za razvoj osnovnih prehrambenih pridelkov v prvi vrsti vrste pšenice, ki so odporne proti uničujočim rastlinskim boleznim kot so rja in plesni. Hope (prev. upanje) je vrsta tako pridelane pšenice, ki jo je vzgojil E. S. McFadden z genom divje trave. Hope je rešila ameriške pridelovalce žita pred uničujočo rjo stebla, ki je izbruhnila v Združenih državah Amerike v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Preberite več ... | Arhiv