Predloga:Izbrano/3. teden 2007

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Villeneuve

Joseph Gilles Henri Villeneuve kanadski dirkač Formule 1, *18. januar 1950, Richelieu, provinca Quebec, Kanada, † 8. maj 1982, Zolder, Belgija.

Kot ljubitelj avtomobilov in dirkanja že od mladosti, je začel profesionalno kariero dirkača v seriji dirk po snegu v rodni provinci Quebec. Preselil se je v enosedežne dirkalnike, osvojil Ameriško in Kanadsko prvenstvo Formule Atlantic in nato mu je McLaren leta 1976 ponudil dirkanje na eni dirki Formule 1 na Veliki nagradi Velike Britanije 1977. Za preostanek sezona ga je najel aktualni prvak Ferrari v šele peti sezoni profesionalnega dirkanja v kateri koli seriji. V Ferrariju je tudi ostal do svoje smrti v sezoni 1982, do katere mu je uspelo v kratki karieri osvojiti šest zmag. V sezoni 1982 je končal kot drugi v prvenstvu za moštvenim kolego Jodyjem Scheckterjem.

Villeneuve se je smrtno ponesrečil v trčenju pri 200 km/h z dirkačem Marcha Jochenom Massom na treningu pred Veliko nagrado Belgije 1982 v Zolderju. V času smrti je bil Villeneuve zelo popularen med gledalci Formule 1. Od sezone 1982 je postal ikona v zgodovini Formule 1, znan po izjemni kontroli dirkalnika, agresivnem dirkanju in po tem, da ni nikoli odnehal. Njegov sin, Jacques Villeneuve, je postal prvak Formule 1 v sezoni 1997.

Nedavno predstavljeni: Slovenski tolar · Krajinski park Goričko · Mary Wollstonecraft
Preberite več ... | Več izbranih člankov ...