Predel

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Predil)
Jump to navigation Jump to search
Predel-pogled na ruševine trdnjave

Predel, mednarodni mejni cestni prelaz med Italijo in Slovenijo v Julijskih Alpah.

Predel, (italijansko Predil), je 1156 m visok cestni prelaz med Kanalsko dolino in Gornjim Posočjem nad ledeniškim Rabeljskim jezerom (italijansko Lago di Predil) v Julijskih Alpah.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Preko prelaza je že v času Rimljanov in v srednjem veku potekala pomembna trgovska pot. Kilometer pred prelazom Predel stoji ob cesti Trdnjava Predel, ki so jo Avstrijci začeli graditi leta 1808, v naslednjem letu pa je odigrala pomembno vlogo pri obrambi prodiranja Napoleonovih čet na ozemlje današnje Slovenije.

Spominsko obeležje padlim branilcem Predela

Sedaj je trdnjava v ruševinah, ob njej pa je spomenik iz obdelanega kamna z litoželeznim likom umirajočega leva. Spomenik je bil postavljen v spomin na tridnevno bitko maja 1809 med Napoleonovimi vojaki in avstrijskimi branilci (Slunjski graničarski polk), ki so se pod vodstvom stotnika Johanna Hermanna von Hermannsdorfa borili do konca. Francozi so trdnjavo osvojili in požgali, redke preživele avstrijske vojake pa zajeli. Vojaki, ki so v boju padli, so pokopani v skupni grobnici ob trdnjavi pod cesto. Leta 1848 so po naročilu cesarja Ferdinanda I. ob cesti postavili spomenik v obliki piramide, tri leta kasneje pa je bila predenj nameščena še plastika leva, ki leži na dinamitu.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]