Pravilo desne roke

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Leva orientacija koordinatnega sistema je prikazana na levi sliki, desno orientirana pa na desni sliki. Uporabljamo desno orientirani koordinatni sistem.
Uporaba desne roke za določanje rezultata vektorskega produkta.

Pravilo desne roke je mnemotehničen pripomoček za določanje smeri vektorjev v treh razsežnostih. Ker morajo biti koti med tremi vektorji pravi (90º), sta možna dve orientaciji rezultata. Pravilo desne roke pa nam pove katera smer je pravilna.

Pravilo desne roke je za uporabo v elektromagnetizmu izumil britanski fizik John Ambrose Fleming (1849 – 1945). Danes pa se uporablja tudi na drugih področjih, kjer imamo opravka z vektorskimi produkti.

Najbolj pogost primer je določanje smeri rezultata vektorskega produkta

.

Če na desni roki (pravilo ne deluje, če uporabimo levo roko) iztegnemo palec, kazalec in sredinec tako, da trije prsti tvorijo pravi kot (glej sliko). Pri tem palec kaže v smeri vektorja , kazalec v smeri vektorja in sredinec v smeri (vektorskega produkta) vektorja .


Določanje smeri magnetnega polja (B), ki ga daje električni tok I, ki teče v smeri palca.

Posebni primer pravila je pravilo desne roke s prijemom. To pravilo uporabimo vedno takrat, ko je vektor povezan z vrtenjem telesa ali z magnetnim poljem ali s tekočino. Določanje smeri magnetnega polja: Palec postavimo v smeri električnega toka kot da bi prijeli vodnik. Ukrivljeni ostali prsti kažejo smer magnetnega polja.

S pomočjo pravila desne roke lahko vedno določimo smer vektorskega produkta dveh vektorjev.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]