Povezanost v Alpah

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Opis slike


Omrežje občin »Povezanost v Alpah« je združenje več kot 300 alpskih občin iz sedmih držav. Ustanovljeno je bilo leta 1997. Občine, ki so članice omrežja, si v tesnem sodelovanju s prebivalci prizadevajo za uveljavitev trajnostnega razvoja Alp kot njihovega življenjskega prostora. Kot podlaga in vodilo za trajnostni razvoj članicam služi Alpska konvencija. Njeno uresničevanje naj bi zaživelo tam, kjer imajo posamezniki možnost sooblikovanja in sodelovanja: v občini. Da pa ne bi bilo treba vedno odkrivati že odkritega, omogoča Omrežje občin »Povezanost v Alpah«  izmenjavo izkušenj in informacij prek jezikovnih in kulturnih meja. Poleg tega izdaja publikacije in organizira prireditve v štirih alpskih jezikih: v slovenščini, francoščini, italijanščini in nemščini.

Članice[uredi | uredi kodo]

Omrežje občin ima več kot 300 članskih občin iz Francije, Švice, Italije, Nemčije, Avstrije, Lihtenštajna in Slovenije [1]. Občine, ki imajo status članice, se morajo strinjati z načeli Alpske konvencije kot tudi z izdelavo okoljskih ciljev in programov ukrepov za razbremenitev okolja, stalno pa si morajo prizadevati tudi za izboljšanje razmer z okoljevarstvenega vidika.

Aktivnosti[uredi | uredi kodo]

Omrežje občin preko svojih programov podpira številne projekte. Trenutno aktualni program dynalp-climate članice podpira pri njihovih prizadevanjih za reševanje problematike podnebnih sprememb. Le-ta morajo v enaki meri upoštevati varstvo narave ter družbeno in gospodarsko komponento. Občinam je za omenjene ukrepe na voljo 300.000 evrov [2].

Med letoma 2003 in 2006 je Omrežje občin s programom DYNALP začelo svoj prvi veliko mednarodni program. S proračunom v višini 2.160.000 evrov je Omrežje podprlo 52 občin, ki so izvajale projekte na področju turizma, varstva narave in pokrajine, gorskega kmetijstva ter trajnostnega razvoja in prostorskega načrtovanja, in sicer po načelih Alpske konvencije. [3]

Med letoma 2001 in 2005 je Omrežje občin vsako leto razpisalo natečaj "Občina prihodnosti", kjer so bili nagrajeni projekti za trajnostni razvoj v alpskih občinah.

Oblike sodelovanja[uredi | uredi kodo]

Junija 2003 je bila v Dušanbeju, glavnem mestu Tadžikistana, po vzoru Omrežja občin »Povezanost v Alpah« ustanovljena Zveza srednjeazijskih gorskih vasi. [4] Tako kot njena sestrska organizacija v Alpah si tudi mreža srednjeazijskih občin prizadeva za trajnostni razvoj v gorskih občinah in izmenjavo izkušenj med njimi. Člani obeh organizacij se medsebojno obiskujejo, udeležujejo se strokovnih ekskurzij in si izmenjujejo informacije ter tako v javnosti uspešno širijo dobre izkušnje in projekte.


Reference[uredi | uredi kodo]


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]