Poskus

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Poskus (tudi poizkus) ali eksperiment je korak v znanstveni metodi, ki dá najprimernejšega med modeli ali hipotezami. Uporablja se tudi za potrditev oziroma zavrnitev obstoječe teorije ali nove hipoteze.

Pri poskusu se v nadzorovanih pogojih preverja veljavnost določenih teorij, hipotez. Raziskovalec v eksperimentalno skupino vpelje spremenljivko, katere vpliv želi proučevati in potem opazuje ter meri vplivanje neodvisne spremenljivke glede na ostale. Npr. zdravnik razdeli zdravo skupino ljudi na dve podskupini: eksperimentalno skupino, ki jo sestavljajo kadilci, in kontrolno z nekadilci. Neodvisna spremenljivka je kajenje, ki ga glede hipotetičnega vpliva za nastanek raka na pljučih loči od ostalih spremenljivk (npr. onesnaženost bivalnega okolja, genetske predispozicije ipd.). Končne ugotovitve (»kajenje povzroča raka na pljučih«) navadno raziskovalec poda v kvantificirani obliki (oštevilčeni, s tabelami oz. grafi), ostali raziskovalci pa jih lahko nato ponovijo in bodisi potrdijo, bodisi zavržejo. Poskus je dosti bolj uveljavljen v naravoslovnih kot v družboslovnih znanostih, kjer je izpostavljen številnim etičnim pomislekom in slabosti, da se ljudje v eksperimentu pogosto obnašajo v skladu s pričakovanji raziskovalca.

Prvi, ki je za odgovor na znanstvena vprašanja namesto uporabe dedukcije podpiral uporabo poskusa, je bil angleški filozof in znanstvenik iz 16. stoletja Francis Bacon.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]