Metalcore: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 362 zlogov ,  pred 15 leti
slog
(slog)
'''Metalcore''' je [[glasbena zvrst]], ki je nastala s kombiniranjem [[hardcore punkapunk]]a in metala. Čeprav se je ta zvrst masovno popularizirala šele ob začetku novega tisočletja, pa so bendi, za katere lahko rečemo, da igrajo takšno [[glasba|glasbo]], nastali že veliko prej.
== Uvod ==
Metalcore je glasbena zvrst, ki je nastala s kombiniranjem hardcore punka in metala. Čeprav se je ta zvrst masovno popularizirala šele ob začetku novega tisočletja, pa so bendi, za katere lahko rečemo, da igrajo takšno glasbo, nastali že veliko prej.
 
Prvi znaki metalcora so se pojavli s skupino [[Dirty Rotten Imbeciles]] konec [[1980.|osemdesetih]] let [[20. stoletje|20. stoletja]] na istoimenskem albumu. "»Crossover"« je izraz, s katerim so poimenovali to kombinacijo hardcorea in metala. Prav tako lahko med začetnike uvrstimo nepozabneskupine [[Nuclear Assault]], [[Integrity]], itd...).
 
Tukaj je potrebno opozoriti na to, da sta danes Crossover in metalcore različna izraza. Crossover označuje predvsem kombinacijo thrash metala in hardcore punka, medtem ko za metalcore v veliki večini označujejo hardcore skupine, ki kombinirajo svoj zvok s švedskim death metalom(predvsem Gothenburški stil).
 
Tukaj je potrebno opozoriti na to, daDanes sta danes Crossover in metalcore različna izraza. Crossover označuje predvsem kombinacijo [[thrash metalametal]]a in hardcore punka, medtem ko za metalcore v veliki večini označujejo hardcore skupine, ki kombinirajo svoj zvok s švedskim [[death metalommetal]]om (predvsem Gothenburški stil).
 
== Zgodnje obdobje ==
Torej, [[Nuclear Assault]] so bili med začetniki te zvrsti, vendar so še vedno delovali in zveneli precej metalsko. [[Breakdown]] so bili prvi, ki so uspešno združili [[metal]] s hardcore punkom, brez da bi bili [[thrash metal]] band. V enakem obdobju pa so začeli izdajati demo posnetke in albume novejši bendi kot [[Integrity]], [[Madball]], [[Maximum Penalty]], [[Leeway]], [[Biohazard]], [[Judge]], [[Raw deal]], ki so postavili podlago za kasnejše skupine. V veliki večini je bil zvok zelo podoben [[New York hardcore]] sceni, vendar se je razlikoval v bolj metalskem zvoku, uporabi dvojnega bass pedala, udarnejših kitarskih rifih, močnejši distorziji in v bolj metalsko usmerjenih vokalih.S to osnovno obliko metalcora so se oblikovali izrazi kot "»Tough guy hardcore"« (hardcore za "»možate"«, neustrašne), zaradi precej družbeno kritičnih besedil, ki so delno že govorila o nasilju in pa izraz "»[[Moshcore]]"« (moshing je vrsta plesa oz. način sprostitve energije na hardcore koncertih), zaradi uporabe breakdownov.
 
Sredi [[1990.|devetdesetih,]] let prejšnjega stoletja se je pojavilo še kar nekaj metalcore bendovskupin. [[All out war]], katerih glasba je temeljila na thrash metalu podobnih rifih. Nastali so še [[Rorschach]], [[Starkweather]], [[Adamantium]] in pa [[Deadguy]], ki so eksperimentirali z različnimi neharmoničnimi akordi[[akord]]i. V tej točki pa ne smemo pozabit na bandTudi [[Converge]], ki so na začetku, preigravali večinoma rife thrash metalcev [[Slayer]], kasneje pa so svoje znanje združili z hardcoreom, so v tem obdobju začeli igrati bolj progresivno, ter svojo zvrst poimenovali kar "»punk-metal"«. Istočasno so bendi, kot npr. [[Zao]] začeli upeljevati pojem "»Christian metalcore"« s svojimi besedili in mrhovinarskimznačilnim petjem (kričanjem).
 
== Sodobnost ==
Torej, [[Nuclear Assault]] so bili med začetniki te zvrsti, vendar so še vedno delovali in zveneli precej metalsko. Breakdown so bili prvi, ki so uspešno združili [[metal]] s hardcore punkom, brez da bi bili [[thrash metal]] band. V enakem obdobju pa so začeli izdajati demo posnetke in albume novejši bendi kot [[Integrity]], [[Madball]], Maximum Penalty, Leeway, Biohazard, Judge, Raw deal, ki so postavili podlago za kasnejše skupine. V veliki večini je bil zvok zelo podoben [[New York hardcore]] sceni, vendar se je razlikoval v bolj metalskem zvoku, uporabi dvojnega bass pedala, udarnejših kitarskih rifih, močnejši distorziji in v bolj metalsko usmerjenih vokalih.S to osnovno obliko metalcora so se oblikovali izrazi kot "Tough guy hardcore"(hardcore za "možate", neustrašne), zaradi precej družbeno kritičnih besedil, ki so delno že govorila o nasilju in pa izraz "[[Moshcore]]"(moshing je vrsta plesa oz. način sprostitve energije na hardcore koncertih), zaradi uporabe breakdownov.
Ob začetku novega tisočletja je za ta žanr naraslo zanimanje velikih glasbenih založb. Albuma kot npr. "''Shadows are security"'' benda [[As I lay dying]] in pa "''The end of the heartache"'' skupine [[Killswitch engage]], sta se uvrstila dokaj visoko na Billboardovi lestvici.
 
Zvok, ki je postal še posebej popularen je že prej omenjeni "»Gothencore"« (ali Swede-core, melodični metalcore, kakorkoli). Kombinacija Švedskega death metala skupin kot [[In Flames]] in [[At the gates]] skupaj z zvokom metalcora stare šole sta bila zadetek v polno.
Sredi devetdesetih, se je pojavilo še kar nekaj metalcore bendov. All out war, katerih glasba je temeljila na thrash metalu podobnih rifih. Nastali so še Rorschach, Starkweather, Adamantium in pa Deadguy, ki so eksperimentirali z različnimi neharmoničnimi akordi. V tej točki pa ne smemo pozabit na band Converge, ki so na začetku, preigravali večinoma rife thrash metalcev [[Slayer]], kasneje pa so svoje znanje združili z hardcoreom, začeli igrati bolj progresivno, ter svojo zvrst poimenovali kar "punk-metal". Istočasno so bendi, kot npr. [[Zao]] začeli upeljevati pojem "Christian metalcore" s svojimi besedili in mrhovinarskim petjem(kričanjem).
Med skupine, ki danes igrajo tako zvrst glasbe lahko uvrstimo [[Killswitch Engage]], [[Trivium]], [[Caliban]], [[Bleeding Through]], [[Fall to Grace]], [[Inner Surge]], As I Lay Dying, [[Parkway Drive]], [[All That Remains]], [[Unearth]], malce starejše [[Darkest Hour]], [[Undying]], itd...
 
[[Kategorija:Glasba]]
== Današnji časi ==
 
[[bg:Метълкор]]
Ob začetku novega tisočletja je za ta žanr naraslo zanimanje velikih glasbenih založb. Albuma kot npr. "Shadows are security" benda [[As I lay dying]] in pa "The end of the heartache" skupine [[Killswitch engage]], sta se uvrstila dokaj visoko na Billboardovi lestvici.
[[de:Metalcore]]
Zvok, ki je postal še posebej popularen je že prej omenjeni "Gothencore"(ali Swede-core, melodični metalcore, kakorkoli). Kombinacija Švedskega death metala skupin kot In Flames in At the gates skupaj z zvokom metalcora stare šole sta bila zadetek v polno.
[[en:Metalcore]]
Med skupine, ki danes igrajo tako zvrst glasbe lahko uvrstimo Killswitch Engage, [[Trivium]], [[Caliban]], Bleeding Through, Fall to Grace, Inner Surge, As I Lay Dying, Parkway Drive, [[All That Remains]], [[Unearth]], malce starejše [[Darkest Hour]], [[Undying]] itd...
[[es:Metalcore]]
[[fr:Metalcore]]
[[it:Metalcore]]
[[nl:Metalcore]]
[[ja:メタルコア]]
[[pl:Metalcore]]
[[pt:Metalcore]]
[[fi:Metalcore]]
[[sv:Metalcore]]
30.473

urejanj

Navigacijski meni