Paskal (programski jezik): razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
Zamenjava zastarelih znack; oblikovne spremembe
m (posodobitev kode)
m (Zamenjava zastarelih znack; oblikovne spremembe)
 
end.
</syntaxhighlight>
Programi se začnejo s ključno besedo <ttcode>program</ttcode>, sledi blok programske kode med ključnima besedama <ttcode>begin</ttcode> / <ttcode>end</ttcode>. Velikost črk v paskalu ni pomembna, tako so <ttcode>obsegkroga, Obsegkroga in ObsegKroga</ttcode> iste spremenljivke. [[Podpičje]] <ttcode>;</ttcode> ločuje stavke, [[pika]] <ttcode>.</ttcode> pa končuje program ali enote.
 
V izvirni obliki je paskal [[proceduralni jezik]] z značilnimi ukazi <ttcode>if</ttcode>, <ttcode>while</ttcode>, <ttcode>for</ttcode> in podobno. Skupaj z drugimi jeziki je uvedel naštevne tipe, množice, zapise z različicami in stavek <ttcode>case</ttcode>.
 
== Osnovne značilnosti jezika ==
=== Paskal in C ===
 
Paskal so razvili približno istočasno kot [[programski jezik C]], med njima je kar nekaj podobnosti. Ena izmed razlik, ki je med pristaši obeh jezikov razvnemala svete vojne o prednosti enega ali drugega jezika, je paskalov znak za [[prireditveni stavek]] <ttcode>:=</ttcode>, C uporablja samo <ttcode>=</ttcode>; po drugi strani pa je enačaj <ttcode>=</ttcode> v paskalu uporabljen za preverjanje [[enakost]]i, v C-ju pa je to <ttcode>==</ttcode>. Tvorci C-ja to utemeljujejo s tem, da je prirejanj v programih veliko več kot preverjanj enakosti in naj bi bil znak za prirejanje tudi krajši. Privrženci paskala pa se branijo s tem, da slučajna nepravilna raba prirejanja lahko naredi več škode kot preverjanje enakosti, kar je tudi res, ker se v C-ju brez problema vrine prirejanje v stavek <ttcode>if</ttcode>.
 
Ta razprava odslikuje razlike v filozofiji pri tvorbi obeh jezikov. Paskal so naredili delno tudi kot [[pouk|poučevalski]] jezik. Konstruktom, ki so vodili do napak, so se skrbno izognili. Poleg tega so vložili veliko truda v skladnjo, da bi bila enostavna za razumevanje. Tvorci C-ja pa so se bolj posvetili zgoščenosti.
* [http://www.bloodshed.net/devpascal.html Dev-Pascal]
* [http://community.borland.com Turbo Pascal 5.5]
* [http://www.gnu-pascal.org/ GNU Pascal]
* [http://www.borland.com/delphi/ Delphi]
* [http://www.borland.com/kylix/ Kylix - Delphi za Linux]
1.514

urejanj

Navigacijski meni