Vodna para: Razlika med redakcijama

Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
dodanih 2.798 zlogov ,  pred 3 leti
nov iz en wiki
m (preusmeritev na Voda)
 
(nov iz en wiki)
Oznaka: odstranjena preusmeritev
'''Vodna para''' je plinasta oblika [[voda|vode]]. To je eno od stanj vode v hidrosferi. Vodne pare lahko nastanejo pri izhlapevanju ali vrenju tekoče vode ali pri sublimaciji ledu. V nasprotju z drugimi oblikami vode je vodna para nevidna<ref>{{cite web|title=What is Water Vapor?|url=http://www.weatherquestions.com/What_is_water_vapor.htm|accessdate=2012-08-28}}</ref>. V tipičnih atmosferskih pogojih se vodna para stalno ustvarja z izhlapevanjem in odstrani s kondenzacijo. Je manj gosta od zraka in sproži konvekcijske tokove, ki lahko vodijo v oblake.
#REDIRECT [[Voda]]
 
Kot sestavni del zemeljske hidrosfere in hidrološkega cikla je še posebej bogata v Zemljini [[atmosfera|atmosferi]], kjer je tudi močan [[toplogredni plin]] skupaj z drugimi plini, kot sta [[ogljikov dioksid]] in [[metan]]. Uporaba vodne pare kot pare, je bila pomembna za ljudi pri kuhanju in kot pomembna sestavina v proizvodnji energije in transportnih sistemih od [[industrijska revolucija|industrijske revolucije]].
 
Vodna para je razmeroma pogosta atmosferska sestavina, prisotna tudi v sončnem ozračju, kot tudi v vseh planetih v [[osončje|sončnem sistemu]] in številnih [[Astronomsko telo|astronomskih objektih]], vključno z [[Naravni satelit|naravnimi sateliti]], [[komet]]i in celo velikimi [[asteroid]]i. Prav tako bi odkrivanje ekstrasolarne vodne pare pomenilo podobno porazdelitev v drugih planetarnih sistemih. Vodna para je pomembna, ker je lahko posreden dokaz prisotnosti nezemeljske tekoče vode v primeru nekaterih planetarnih masnih objektov.
 
== SKlici ==
{{sklici}}
 
==Zunanje povezave==
* [https://web.archive.org/web/20021207072027/http://www.nsdl.arm.gov/Library/glossary.shtml National Science Digital Library – Water Vapor]
* [http://www.sciencebits.com/exhalecondense Calculate the condensation of your exhaled breath]
* [http://www.atmos.umd.edu/~stevenb/vapor/ Water Vapor Myths: A Brief Tutorial]
* [http://www.eso.org/gen-fac/pubs/astclim/espas/pwv/mockler.html AGU Water Vapor in the Climate System – 1995]
* [https://web.archive.org/web/20090218003456/http://phymetrix.com/Software.htm Free Windows Program, Water Vapor Pressure Units Conversion Calculator] – PhyMetrix
 
[[Kategorija:Toplogredni plini]]
[[Kategorija:Oblike vode]]
[[Kategorija:Psihrometrija]]
[[Kategorija:Meteorologija]]
 
 
Water vapor is a relatively common atmospheric constituent, present even in the solar atmosphere as well as every planet in the Solar System and many astronomical objects including natural satellites, comets and even large asteroids. Likewise the detection of extrasolar water vapor would indicate a similar distribution in other planetary systems. Water vapor is significant in that it can be indirect evidence supporting the presence of extraterrestrial liquid water in the case of some planetary mass objects.
43.768

urejanj

Navigacijski meni