Dimnice (jama): Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 123 zlogov ,  pred 9 leti
brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
'''Jama Dimnice''' se nahajaje med vasema [[Slivje]] in [[Markovščina]] v [[občina Hrpelje-Kozina|občini Hrpelje-Kozina]]. Ti dve vasi sta ob glavni cesti [[Reka]]-[[Trst]]. [[Jama]] se pojavi, kot dve veliki brezni globoki 40 m. Ta je nastala na stičišču [[fliš]]natega in [[apnenec|apnenčastega]] sveta. Jama je zaščitena kot [[naravni spomenik]].
 
== Ime ==
 
V Dimnice vodi pot, ki se zaključi v »Plesni dvorani«, ki je namenjena prireditvam v jami. Ta dvorana se nahaja okoli 40 m pod površjem. Plesni dvorani sledi »Bela dvorana« s številnimi [[anemolit]]i in visokimi kapniškimi stebri. Tej dvorani sledita dve manjši in sicer »Vilinska dvorana« in »Marmitna dvorana«. Tema sledi ponovno ena izmed večjih in pomembnejših dvoran, »Podorna dvorana« v kateri je ena izmed največjih zaves. V tej dvorani je tudi veliko sigastih ponvic. V zadnji dvorani je kapnik v obliki [[kitajski zid|kitajskega zida]] po katerem je tudi dvorana dobila ime, »Kitajska dvorana«.
 
Dimnice zaradi zanimivosti pogosto obiskujejo učenci in dijaki. [[Jože Žumer]] je v jami razvijal tudi krasoslovno didaktiko.
 
==Viri==
1.438

urejanj

Navigacijski meni