Turjaška Rozamunda: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Matijap (pogovor | prispevki)
m vrnitev sprememb uporabnika 92.63.25.175 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika Sporti
Vrstica 18: Vrstica 18:
== Predstavitev literarnega lika==
== Predstavitev literarnega lika==


Rozamunda je predvsem zelo sexy dekle modre krvi. Njene značajske lastnosti so: samovšečnost, razvajenost, odločnost, doslednost, trma itd.
Rozamunda je predvsem zelo lepo dekle modre krvi. Njene značajske lastnosti so: samovšečnost, razvajenost, odločnost, doslednost, trma itd.


== Primerjava z drugimi liki ==
== Primerjava z drugimi liki ==

Redakcija: 11:21, 31. marec 2012

Slika:Rozamunda 2.jpg
Naslovnica slikanice Turjaška Rozamunda

Turjaška Rozamunda je literarni lik in hkrati tudi naslov pesnitve Franceta Prešerna.

Vsebina pesmi

Romanca govori o dekletu Rozamundi, ki živi v Turjaškem dvoru in je znana po svoji lepoti, katere svet še ni videl. Njen oče vabi snubce, ki bi se z Rozamundo poročili in tako dobi pravega bojevnika zanjo (Ostrovrharja). Vse je že nared za svatbo, ko pevec pove, da živi v Bosni dekle, ki bi utegnila biti lepša od neveste. Rozamundi te besede niso bile po godu in tako svojemu zaročencu naroči, naj pripelje to »sonce« na grad, da se bo lahko na lastne oči prepričala, da je Bosanka res lepša od nje. Ženin jo uboga, a kaj ko se v Bosni zaljubi v omenjeno Lejlo in se z njo oženi. Tako gre Rozamunda v samostan za nuno. Pesem je epska in je romanca. Za besedilo je značilna zgradba: 1.Zasnova - opis Rozamunde, snubcev, zaroka z Ostrovrharjem. Teta zahteva od pevca, da poje, katero dekle je najlepše... 2.Zaplet - pevčeva pesem: Lejla po lepoti prekaša Rozamundo. Zato Rozamunda ukaže Ostrovrharju, naj odide v Bosno. 3.Vrh - Ostrovrhar odide v boj. 4.Razplet - Ostrovrhar zmaga v boju, zaljubi se v Lejlo in se poroči z njo. 5.Razsnova - Rozamunda gre v samostan, postane nuna.

Sporočilo pesmi: Kaznovana je ženska prevzetnost, ošabnost in trdosrčnost.


Predstavitev literarnega lika

Rozamunda je predvsem zelo lepo dekle modre krvi. Njene značajske lastnosti so: samovšečnost, razvajenost, odločnost, doslednost, trma itd.

Primerjava z drugimi liki

Turjaško Rozamundo bi lahko primerjali s Sneguljčico - vse se zaplete zaradi lepote. Rozamunda je podobna mačehi od Sneguljčice, Lejla pa Sneguljčici.

Izdaje

Turjaška Rozamunda je bila kot slikanica izdana štirikrat:

Izdana pa je bila tudi v zbirki Poezije:

Viri in literatura

Zunanje povezave