Turjaška Rozamunda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Naslovnica slikanice Turjaška Rozamunda

Turjaška Rozamunda je literarni lik in hkrati tudi naslov pesnitve Franceta Prešerna.

Vsebina pesmi[uredi | uredi kodo]

Romanca govori o dekletu Rozamundi, ki živi v Turjaškem dvoru in je znana po svoji lepoti, kakršne svet še ni videl. Njen oče vabi snubce, ki bi se z Rozamundo poročili in tako dobi pravega bojevnika zanjo (Ostrovrharja). Vse je že nared za svatbo, ko pevec pove, da živi v Bosni dekle, ki bi utegnila biti lepša od neveste. Rozamundi te besede niso bile po godu in tako svojemu zaročencu naroči, naj pripelje to »sonce« na grad, da se bo lahko na lastne oči prepričala, da je Bosanka res lepša od nje. Ženin jo uboga, a kaj ko se v Bosni zaljubi v omenjeno Lejlo in se z njo oženi. Tako gre Rozamunda v samostan za nuno. Pesem je epska in je romanca. Za besedilo je značilna zgradba: 1.Zasnova - opis Rozamunde, snubcev, zaroka z Ojstrovrharjem. Teta zahteva od pevca, da poje, katero dekle je najlepše... 2.Zaplet - pevčeva pesem: Lejla po lepoti prekaša Rozamundo. Zato Rozamunda ukaže Ostrovrharju, naj odide v Bosno. 3.Vrh - Ostrovrhar odide v boj. 4.Razplet - Ostrovrhar zmaga v boju, zaljubi se v Lejlo in se poroči z njo. 5.Razsnova - Rozamunda gre v samostan, postane nuna.

Sporočilo pesmi: Kaznovana je ženska prevzetnost, ošabnost in trdosrčnost.

Predstavitev literarnega lika[uredi | uredi kodo]

Rozamunda je predvsem zelo lepo dekle modre krvi. Njene značajske lastnosti so: samovšečnost, razvajenost, odločnost, doslednost, trma itd.

Primerjava z drugimi liki[uredi | uredi kodo]

Turjaško Rozamundo bi lahko primerjali s Sneguljčico - vse se zaplete zaradi lepote. Rozamunda je podobna mačehi od Sneguljčice, Lejla pa Sneguljčici.

Primerjali bi jo lahko tudi s Povodnim možem.

Izdaje[uredi | uredi kodo]

Turjaška Rozamunda je bila kot slikanica izdana štirikrat:

Izdana pa je bila tudi v zbirki Poezije:

Viri in literatura[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]