Brezboštvo: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
MGTom (pogovor | prispevki)
novo
(ni razlike)

Redakcija: 04:07, 21. avgust 2011

Brezboštvo ali je svetovni nazor, ki ne vključuje potrebe po obstoju enega ali več bogov. Brezboštvo lahko enačimo z ateizmom, večinoma pa ima širši doseg. Nekatere religije ne temeljijo na pojmovanju boga, bodisi kot boga stvarnika, ali zanikajo njegov vpliv na bivanje ali v kakem drugem smislu. Brezbožne religijske tradicije zasledimo v: budizmu, hinduizmu, džainizmu in raelijanstvu. Brezbožno izhodišče najdemo tudi v nekaterih krščanskih teologijah (sekularna teologija, krščanski ateizem).

V pojem brezboštvo lahko vključimo tudi agnosticizem; stališče, da se o obstoju enega ali več bogov ne moremo opredeliti.

V obliki (angl.) non-theism oziroma nontheism, ki ji ustrezajo na primer (rus нетеизм ali (srb. nonteizam, je izraz poleg starodavnega ateizem uvedel George Holyoake leta 1852 z obrazložitvijo:

»... Ateist je izrabljena beseda. V starih kot v modernih časih so jo uporabljali za osebe brez Boga in tudi brez morale. ... Non-theism je pojem, manj podvržen takemu nerazumevanju, saj predpostavlja le ne-sprejemanje teistove razlage nastanka in upravljana sveta.«[1]

Opombe

  1. Odstavek citiran v James Buchanan: Modern Atheism under its forms of Pantheism, Materialism, Secularism, Development, and Natural Laws, 1857, glej v angleškem članku na Wikipediji; knjjiga dosegljiva v Google books

en:Nontheism