Yelü Chucai: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 10 zlogov ,  pred 11 leti
m
pp AWB
m (robot Dodajanje: id:Yelu Chucai)
m (pp AWB)
[[Slika:耶律楚材.JPG|thumb|right|250px|Yelü Chucai]]
'''Yelü Chucai''' ali '''Yeh-Lu Ch'u-Ts'ai''' ([[kitajščina|kitajsko]]: 耶律楚材; [[pinjin]]: Yélǜ Chǔcái, [[mongolščina|mongolsko]]: Urtu Sakal, 吾图撒合里, "»Dolgobradec"«), * [[1189]], † [[1243]] je bil kitanski državnik iz dinastije Liao, ki je kasneje postal svetovalec mongolskih vladarjev [[Džingiskan]]a in njegovega sina [[Ögedej]]a. Bil je prvi, ki je Džingiskanu predlgal politiko do osvojenih držav, v severni Kitajski pa je med Džingiskanovim in Ögedejevim vladanjem izvedel mnogo administrativnih reform.
 
== Življenjepis ==
Yelü Chucai je začel svoje službovanje pri Džingiskanu leta [[1218]], ko je bil star 28 let.
 
Džingiskan in Yelü Chucaj sta se prvič srečala v pustinji Sari, zahodno od [[Kerulen]]a. [[Tajna zgodovina Mongolov]] pravi, da ga je Džingiskan nagovoril z besedami: "»Dinastiji Liao in Jin sta bili več generacij sovražnici in zdaj sem se (Jinom) maščeval zate."« Yelü Chucaj mu je na to odgovoril: "»Moj oče in stari oče sta spoštljivo služila Jinom. Kako naj bom zdaj jaz kot podložnik in sin tako hinavski, da imam svojega vladarja in očeta za sovražnika?"« Njegov odkrit odgovor in njegov izgled, bil je okrog dva metra visok mož s košato brado in
prodornim glasom, sta na Džingiskana naredila tako globok vtis, da mu je dal nadimek Urtu Sakal (Dolgobradec) in ga vzel v svoje spremstvo za svetovalca.
 
Kot svetovalec je mongolskega vladarja prepričal, da je bolje, da on pokorjenih narodov pobira davke kot pa da jih pobija. Grousset v svojem ''Cesarstvu step'' piše, da ga je Ögedei zato zbadal, rekoč: "»Ali nameravaš ponovno jokati za ljudmi?"« Modri kancler mu je na to odgovoril, da se cesarstva lahko osvajajo na konjskem hrbtu, vladati pa jim s konjskega hrbta ni mogoče.
 
Ko se je pod silovitim mongolskim napadom kapitulirala Severna Kitajska, je Yelü Chucai izvedel več upravnih reform, ločil civilno oblast od vojaške oblasti in vpeljal številne davke in takse. Po mongolski osvojitvi jinske južne prestolnice [[Kaifeng]], je nekaj generalov zaradi čvrstega odpora nameravalo pobiti vse prebivalce in mesto zravnati z zemljo. Yelü Chucai je Džingiskana prepričal, naj prebivalce pusti pri življenju in jih namesto tega raje obdavči in izkoristi njihovo izredno znanje.
 
== Viri ==
* John Man, Genghis Khan, 8. poglavje: "»The Muslim Holocaust"«, izdaja 2004
* Igor de Rachewiltz, Hok-lam Chan, Hsiao Ch'i-ch'ing, Peter W. Geier u. a.: ''In the Service of the Khan: Personalities of the Early Mongol-Yüan Period.'' Harrassowitz, Wiesbaden 1993, ISBN 3-447-03339-8
* [[Tajna zgodovina Mongolov]]
360.301

urejanje

Navigacijski meni