Demokratska stranka Slovenije: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
brez povzetka urejanja
m
'''Demokratska stranka Slovenije''' ([[kratica]] ''DSSDS'') je [[politična stranka]], ki se uvršča med [[desnasredinske sredinapolitične stranke.Demokratska stranka Slovenije (politikana kratko Demokrati Slovenije oz. DS)|desnosredinske]] političneje bila ustanovljena 12. marca 1994. Njeno delovanje se navezuje na program Demokratske stranke, ki je delovala od 13. oktobra 1991 do 12. marca 1994 in na izročilo Slovenske demokratične zveze, ustanovljene 11. januarja 1989.
 
 
 
== Zgodovina ==
Stranka je bila ustanovljena marca [[1994]], ko se je dotedanja Demokratska stranka razcepila v novonastalo [[Demokratska stranka|Demokratsko stranko]], del članke pa je prestopil v [[Liberalna demokracija Slovenije|LDS]].
 
V [[1. državni zbor Republike Slovenije|1. državnem zboru Republike Slovenije]] je stranka imela tri poslance (Tone Peršak, Danica Simšič, dr. France Bučar), nakar pa ni več dosegla pogoja za izvolitev. Prvi predsednik DS je bil Tone Peršak(1994-1999), mag. Miro Macher (1999-2000). Na kongresu leta 2000 je bil za predsednika DS izvoljen Mihael Jurak. Demokrati Slovenije so leta 1994 na volitvah v državni zbor prejeli cca 27000 glasov. Za uvrstitev v parlament je zmanjkalo nekaj sto glasov( cca 300). Na volitvah 2008 so Demokrati Slovenije sodelovali s SD. Sporazum o sodelovanju na volitvah, sta podpisala predsednika Borut Pahor , predsednik SD in Mihael Jurak, predsednik DS
 
Trenutni predsednik stranke je [[Mihael Jurak]].
== Zunanje povezave ==
* [http://www.demokrati.si Uradna spletna stran]
 
{{Slovenske politične stranke}}
{{poli-stub}}
 
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni