Pivo: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m robot Dodajanje: ta:பியர்
Fullers (pogovor | prispevki)
Vrstica 21: Vrstica 21:


== Zunanje povezave ==
== Zunanje povezave ==
*[http://www.fullers.si/ Fuller's angleško pivo v Sloveniji]
{{Wikislovar|pivo|Pivo}}
{{Wikislovar|pivo|Pivo}}
{{Zbirka|Beer|Pivo}}
{{Zbirka|Beer|Pivo}}

Redakcija: 13:44, 6. oktober 2008

Kozarec piva

Pívo je katerakoli alkoholna pijača, pripravljena z vrenjem sestavin iz zrnja, ki vsebujejo škrob. Proizvajanje piva imenujemo pivovarstvo. Pivo je bilo v zgodovini poznano že starim Egipčanom in Mezopotamcem, vendar so bila njihova piva popolnoma drugačna od današnjih. Ker se sestavine (tudi voda, ki igra pomembno vlogo pri okusu te pijače), od kraja do kraja močno razlikujejo, so različne tudi lastnosti (okus, barva, ...) piva.

Glavne sestavine piva so voda, slad, hmelj in kvas. Slad so kaljena, namočena in osušena semena. Pri večini piv so to ječmenova semena. V postopku slajenja se pod vplivom encima amilaze seme razgradi. Hmelj da pivu grenek okus, kvas pa sodeluje pri alkoholnem vrenju, kjer nastaneta etanol in ogljikov dioksid.

Zgodovina

Pivo naj bi izviralo iz Mezopotamije, kjer so ga izdelovali že v 4. tisočletju p.n.š. in so ga uvrščali med osnovna živila. Obstajajo podatki, da so v Mezopotamiji predelali v pivo kar 40% vsega pridelanega žita (predvsem pšenice in ječmena). Do danes se je ohranilo veliko mezopotamskih receptov za pivo, med katerimi so tudi taki, ki zahtevajo dodatek k drozgi v obliki različnih aromatičnih rastlin, ki dajo pivu poseben okus. Za posebno močno pivo so mezopotamci dodajali drozgi med vretjem tudi med.

V sumerskih tempeljskih državah so v zgodnjem 3. tisočletju p.n.š. s pivom plačevali tudi delavce. Tako je dobil preprost delavec na dan liter piva, nižji uradnik 2 litra in višji uradnik ter vse njegove žene pa po 5 litrov piva dnevno.

Delitev

Po barvi delimo piva na svetla in temna. Verjetno najbolj znano temno pivo je irski Guiness, v Sloveniji pa so najbolj razširjena svetla piva dveh velikih pivovarn: ljubljanske Pivovarne Union in Pivovarne Laško.

Mešanica piva in oranžade oziroma limonade se imenuje radler (nemško kolesar). V Sloveniji je mešanica poimenovana bicikl - verjetno zato, ker je narejen iz dveh pijač in so ga v glavnem pili vozniki in kolesarji za potešitev žeje.

Alkoholne stopnje

Pivo ima navadno okrog 5% alkohola, vendar ta številka lahko pri nekaterih vrstah naraste celo nad 7%, seveda pa je lahko tudi manjša, saj poznamo celo brezalkoholna piva (npr. Uni).


Zunanje povezave

Predloga:Link FA Predloga:Link FA