Priželjc: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Nova stran: Priželjc (thymus) je primarni limfatični organ v mediastinumu. Sestavljata ga limfatično tkivo epitelijske celice. V njem zorijo limfociti T. Izloča številne rastne faktorje. Gradij...
 
m dp, wikifikacija
Vrstica 1: Vrstica 1:
Priželjc (thymus) je primarni limfatični organ v mediastinumu. Sestavljata ga limfatično tkivo epitelijske celice. V njem zorijo limfociti T. Izloča številne rastne faktorje. Gradijo ga vezivna ovojnica, temno obarvana skorja, kjer se nahajajo limfociti T in svetlejša sredica z več epitelijskih celic Hassalovih telesc.
'''Priželjc''' ([[latinščina|latinsko]] ''thymus'') je primarni [[limfa]]tični [[organ]], ki se v človeškem telesu nahaja v sprednjem delu [[prsni koš|prsnega koša]], tik za [[prsnica|prsnico]]. V njem zorijo [[limfocit T|limfociti T]]. Izloča številne [[rastni faktor|rastne faktorje]] in [[hormon]]e, ki sodelujejo pri [[imunski odziv|imunskem odzivu]].

Sestavljata ga limfatično tkivo in [[epitel]]ijske celice. Gradijo ga vezivna ovojnica, temno obarvana skorja, kjer se nahajajo limfociti T in svetlejša sredica z več epitelijskih celic Hassalovih telesc.

{{anatomy-stub}}

[[Kategorija:Imunski sistem]]
[[Kategorija:Žleze]]

[[ar:غدة زعترية]]
[[bs:Grudna žlijezda]]
[[bg:Тимус]]
[[ca:Tim]]
[[cs:Brzlík]]
[[da:Brissel]]
[[de:Thymus]]
[[et:Tüümus]]
[[en:Thymus]]
[[es:Timo]]
[[fr:Thymus (anatomie)]]
[[it:Timo (anatomia)]]
[[he:בלוטת התימוס]]
[[la:Thymus (membrum)]]
[[lt:Užkrūčio liauka]]
[[mk:Градна жлезда]]
[[nl:Thymus (orgaan)]]
[[ja:胸腺]]
[[no:Brisselen]]
[[pl:Grasica]]
[[pt:Timo]]
[[ru:Тимус]]
[[sk:Detská žľaza]]
[[sr:Тимус]]
[[sh:Timus]]
[[fi:Kateenkorva]]
[[sv:Bräss]]
[[te:బాలగ్రంధి]]
[[zh:胸腺]]

Redakcija: 21:26, 10. julij 2008

Priželjc (latinsko thymus) je primarni limfatični organ, ki se v človeškem telesu nahaja v sprednjem delu prsnega koša, tik za prsnico. V njem zorijo limfociti T. Izloča številne rastne faktorje in hormone, ki sodelujejo pri imunskem odzivu.

Sestavljata ga limfatično tkivo in epitelijske celice. Gradijo ga vezivna ovojnica, temno obarvana skorja, kjer se nahajajo limfociti T in svetlejša sredica z več epitelijskih celic Hassalovih telesc.