Pojdi na vsebino

Porvoo

Porvoo

PorvooBorgå
mesto
Porvoon kaupunki
Borgå stad
Pogled na stavbe v starem mestnem jedru Porvoa, vključno s stolnico
Pogled na stavbe v starem mestnem jedru Porvoa, vključno s stolnico
Grb Porvoo
Grb
Porvoo se nahaja v Finska
Porvoo
Porvoo
Koordinati: 60°23′40″N 25°39′50″E / 60.39444°N 25.66389°E / 60.39444; 25.66389
Država Finska
RegijaUusimaa Uusimaa
Mestne pravice1347 ali ok. 1380
Upravljanje
 • mestni menedžerJukka-Pekka Ujula
Površina
1. januar 2018[1]
 • Skupno2.139,81 km2
 • Kopno65.456 km2
 • Voda1.484,49 km2
Rang131.
Prebivalstvo
 (31. december 2023)[2]
 • Skupno51.289
 • Rang19.
 • Gostota78,36 preb./km2
Časovni pasUTC+2 (vzhodnoevropski)
 • PoletniUTC+3
Spletna stran[www.porvoo.fi/en/ www.porvoo.fi/en/]

Porvoo (švedsko Borgå) je mesto na južni obali Finske. Leži ob delti reke Porvoonjoki, okoli 50 kilometrov vzhodno od Helsinkov. Porvoo leži v vzhodnem delu regije Uusimaa. Prebivalcev Porvooja je približno 51.000, medtem ko ima podregija približno 59.000 prebivalcev. Je 19. najbolj naseljena občina na Finskem in 15. najbolj naseljeno mestno območje v državi.

Porvoo je bilo eno od šestih srednjeveških mest na Finskem, skupaj s Turkujem, Ulvilo, Raumo, Naantali in Viborgom, in je prvič omenjeno kot mesto v besedilih iz 14. stoletja. Porvoo je sedež švedsko govoreče škofije Borgå Evangeličansko-luteranske cerkve Finske. Na kratko je služil kot glavno mesto nekdanje vzhodne regije Uusimaa.[3]

Staro mestno jedro Porvooja (finsko Porvoon vanhakaupunki; švedsko Borgås gamla stan) je priljubljena turistična destinacija, znana po dobro ohranjenih stavbah iz 18. in 19. stoletja ter stolnici iz 15. stoletja. Staro mesto in dolina reke Porvoonjoki sta skupaj priznana kot ena od nacionalnih pokrajin Finske.[4]

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]
Stara mestna hiša, ki je danes muzej

Območje Porvooja je bilo poseljeno že v kameni dobi.[5] V prazgodovini je bila reka Porvoonjoki trgovska pot za finsko pleme Tavastijcev, ki je v glavnem naseljevalo notranja območja. Tavastijci so imeli na tem območju tudi nekaj stalnih naselbin, kot je vas Hattula (kasneje Strömsberg), ki je dobila ime po vasi Tavastian v notranjosti. Prvotno ime reke Porvoonjoki je bilo verjetno Kukinjoki. Ime izhaja iz imena trgovske ladje cog, ki je bila običajna trgovska ladja v Baltskem morju v srednjem veku. Zgodnje središče območja je bila Saksala, kar pomeni 'kraj Nemcev' in izhaja iz trgovcev, ki so trgovali v Saksali.[6][7]

Porvoo so v 13. in 14. stoletju kolonizirali Švedi po tako imenovani drugi križarski vojni proti Tavastijcem v letih 1249–1250. Kolonizacijo sta vodili Katoliška cerkev in Kraljevina Švedska. Kolonisti so izvirali iz Svealanda in so bili oskrbljeni s semeni, govedom in oprostitvijo davkov za štiri leta.

Najstarejše znane pisne omembe Porvooja so iz zgodnjega 14. stoletja. Okoli leta 1380 je Porvoo postal tretje mesto na Finskem, ki je dobilo uradne mestne pravice, po Turkuju leta 1229 in Ulvili leta 1365.[8] Vendar pa naj bi bilo ustanovljeno že leta 1347, zaradi česar bi bilo drugo najstarejše za Turkujem.[9] Zaradi povečanja ozemlja in izgube ladijskega dostopa je Ulvila leta 1558 izgubila mestne pravice do bližnjega Porija.

Ko je Švedska leta 1721 izgubila mesto Viborg v korist Rusije, je bil škofovski sedež leta 1723 prestavljen v Porvoo.[10] Takrat je bil Porvoo drugo največje mesto na Finskem.

Leta 1760 sta v požaru do tal zgoreli približno dve tretjini vseh stavb v Porvooju. Pri prezidavi mestna zasnova ni bila spremenjena, temveč so na obstoječih srednjeveških temeljih zgradili nove stavbe.

Ilustracija Borgå na Finskem framstäldt i teckningar, ki jo je uredil Zacharias Topelius in izdala 1845-1852

Leta 1809, ko je finsko ozemlje Švedski odvzela Rusija, je bila v Porvooju sklicana skupščina, na kateri je bila Finska prepoznana kot avtonomno veliko vojvodstvo.[11] Skupščina v Porvooju leta 1809 je bila mejnik v zgodovini Finske, saj je car Aleksander I. Ruski Finsko naredil za avtonomno Veliko vojvodstvo. Leta 1923, šest let po osamosvojitvi Finske, je nekdanjo škofijo Viborg, ki je delovala v Porvooju, nadomestila sedanja švedsko govoreča škofija Evangeličansko-luteranske cerkve Finske, škofija Porvoo.

Porvoo Common Statement je poročilo, izdano ob zaključku teoloških pogovorov uradnih predstavnikov štirih anglikanskih cerkva ter osmih nordijskih in baltskih luteranskih cerkva v letih 1989–1992. Ustanovil je porvoško občestvo, tako imenovano po porvoški stolnici, kjer se je obhajala evharistija zadnjo nedeljo pogovorov, ki so privedli do izjave.

Staro mesto Porvoo je bilo uradno opuščeno in novo mesto Porvoo je bilo ustanovljeno leta 1997, ko sta se združila mesto Porvoo in podeželska občina Porvoo.[12]

Približno dve tretjini prebivalcev je govorcev finščine in slaba tretjina govorcev švedščine.[13]

Urbani razvoj

[uredi | uredi kodo]

Staro mestno jedro

[uredi | uredi kodo]
Stolnica v Porvooju pred požarom maja 2006
Stara lesena skladišča ob reki Porvoo so ena od mestnih znamenitosti.[14][15]

Mesto je znano po svojem starem mestu (Vanhakaupunki v finščini, Gamla Stan v švedščini), gostem srednjeveškem uličnem vzorcu s pretežno lesenimi hišami iz 17. in 18. stoletja. Staro mestno jedro je bilo v 19. stoletju skoraj porušeno z novim urbanističnim načrtom za mesto, vendar je bil načrt preklican zaradi ljudskega odpora, ki ga je vodil grof Louis Sparre. Zaradi potrebe po rasti je bil predviden načrt za novo mesto, zgrajeno ob starem mestnem jedru, po mrežnem načrtu, vendar s hišami, zgrajenimi tudi iz lesa. Jokikatu (na vzhodni strani reke Porvoonjoki) je ena od ulic za pešce v Porvooju in tako kot druge podobne ulice v starem mestnem jedru vključuje tudi različne restavracije, kavarne, starinarnice in druge trgovine.

Osrednja točka starega mestnega jedra je srednjeveška stolnica Porvoo iz kamna in opeke. Stolnica je dala ime Porvoo Communion, medcerkvenemu sporazumu med številnimi anglikanskimi in luteranskimi veroizpovedmi. Spominja na podobno stare cerkve po vsej Finski, kot je cerkev sv. Lovrenca, Vantaa, saj jih je zasnoval isti človek, anonimni nemški arhitekt Pernajan mestari. Tu prebiva škofija Borgå, ki združuje švedsko govoreče luteranske kongregacije. Cerkev je pogorela 5-krat.[16] Zadnji požar se je zgodil 29. maja 2006; streha je bila popolnoma uničena, notranjost pa je v veliki meri nedotaknjena. Pijani mladenič je zanetil ogenj v cerkvi, ne da bi vedel za nedavna dela s katranom in bližnje posode za katran, kar je pomotoma povzročilo velik požar. Kasneje je bil obsojen na kratko zaporno kazen in povračilo 4,3 milijona evrov.[17]

Staro mestno jedro je pomemben vir turizma na tem območju. Obiskovalci prestolnice Helsinki se lahko odpravijo na dnevne izlete, da obiščejo staro mesto. Staro mestno jedro gosti tudi različne dogodke, kot je letni božični sejem.

Poznejši razvoj

[uredi | uredi kodo]
Novo stanovanje, zasnovano tako, da se ujema s starejšimi skladiščnimi stavbami čez reko

Do konca 20. stoletja je obstajal pritisk za razvoj v bistvu nedotaknjene zahodne strani reke. Obstajala je zaskrbljenost, da bo zaradi rasti potrebna gradnja drugega mostu čez reko v mesto, kar bo dodatno obremenilo starajoče se leseno mesto. Leta 1990 je bil izveden arhitekturni natečaj, na katerem je zmagovalni projekt predlagal gradnjo drugega mostu. Načrti za zahodno stran reke so napredovali pod vodstvom arhitekta Tuomasa Siitonena in zgrajena sta bila tako most za vozila kot most za pešce. Zasnova novih stanovanj temelji na tipologiji, ki izhaja iz starih skladišč na nasprotni strani reke. Še ena novost vključuje izgradnjo velikega poslovnega parka, imenovanega Kraljeva vrata (finsko Kuninkaanportti, švedsko Kungsporten), ki je v izgradnji.

Železniška postaja Porvoo nima redne železniške povezave, vendar ob poletnih koncih tedna vozijo posebni muzejski vlaki iz Kerave (bodisi s parnimi lokomotivami ali nekdanjimi dizelskimi vagoni VR iz 1950-ih).

Nov hotel, imenovan Runo Hotel, je bil odprt v starem mestnem jedru Porvooja 31. maja 2021.[18]

Gospodarstvo

[uredi | uredi kodo]
Rafinerija Neste Oil Porvoo

Leta 2011 je bilo v Porvooju 20.312 delovnih mest, razdeljenih na naslednji način: primarna proizvodnja 1,6 odstotka, predelava 32,5 odstotka in storitve 64,7 odstotka. Decembra 2012 je bila stopnja brezposelnosti v Porvooju 8,4-odstotna v primerjavi s povprečjem 10,7-odstotna v preostali državi. Takrat je bilo v mestu 3389 poslovnih lokacij. Po podatkih Finske statistike je bilo v letih 2009–2013 v Porvooju ustanovljenih več podjetij, kot jih je bilo zaprtih, število podjetij pa se je vsako leto povečalo za približno 140. Glede na raziskavo preživetja Eastern Uusimaa je bilo leta 2013 v regiji Porvoo nekaj velikih podjetij in nekaj srednje velikih podjetij, vendar je bila večina (86 odstotkov) podjetij z manj kot petimi zaposlenimi.[19]

Leta 2014 so bili največji delodajalci v Porvooju Neste (2000 delovnih mest v Porvooju), Borealis Polymers (962), Ensto (430), Viessman Refrigeration Systems (414), Varuboden-Osla (300) in Bilfinger Industrial Services Finland (299).

Satakuntaliitto's Satamittari vsako leto meri konkurenčnost finskih regij. Leta 2012 je bila regija Porvoo na prvem mestu. Leta 2013 je bilo vključenih 70 podregij, ki so bile ocenjene s šestimi dejavniki: produktivnost dela, stopnja zaposlenosti, inovativnost, stopnja izobrazbe, poslovna dinamika in industrijska prevlada. Regija Porvoo se je uvrstila na četrto mesto za Vaaso, Helsinki in Tamperejem. Produktivnost dela in industrijska intenzivnost regije sta bili najvišji na Finskem, vendar sta bili tudi stopnja zaposlenosti in stopnja izobrazbe na najvišji ravni.

Kultura

[uredi | uredi kodo]

Hrana

[uredi | uredi kodo]

Znano porvoško poslastico, torto Runeberg, je razvil lokalni slaščičarski mojster, za zajtrk pa naj bi jih jedel J. L. Runeberg. Tudi Fredrika Runeberg, žena narodnega pesnika, je svojemu možu pripravila torte iz snovi, ki so se slučajno znašle v omarah: pšenice in drobtin, piškotnih drobtin, mandljev, jabolčne marmelade in sladkorja.[20]

Poleg torte Runeberg je bila druga župnijska jed v Porvooju v 1980-ih sled na žaru s čebulnimi obročki in koprom. Pellinkijeva ribja juha in koprivna juha sta bili izbrani za glavni jedi porvoškega podeželja.

Porvoo je znan tudi po lokalnih tovarnah slaščic in sladoleda, med katerimi sta najbolj opazni tovarna čokolade Brunberg in stara tovarna sladoleda Porvoo (Vanhan Porvoon Jäätelötehdas).

Literatura

[uredi | uredi kodo]

Johan Ludvig Runeberg, danes znan kot »nacionalni pesnik Finske«, je od leta 1837 do smrti živel v Porvooju. Njegov dom je od leta 1882 muzej.[21]

Borgå Gymnasium v Porvooju je dom najstarejše javne knjižnice na Finskem iz leta 1728.[22] Najstarejša dela v knjižnici, ki jo sestavljajo redka dela, so iz 15. stoletja, v zbirki pa je med drugim original Se Wsi Testamenti Mikaela Agricole iz leta 1548. Danes deluje kot muzejska knjižnica in ni odprta za javnost.[23]

V popularni kulturi

[uredi | uredi kodo]

V britansko-ameriškem vohunskem filmu Billion Dollar Brain iz leta 1967 se majhen del zapleta odvija v Rigi, glavnem mestu Latvije, ki je dejansko posnet v Porvooju.[24]

Tudi ameriški film Šakal iz leta 1997 vsebuje prizore, ki prikazujejo Rusijo, ki so delno posneti v Porvooju.[25]

V Disney+ seriji Loki iz leta 2021 je Porvoo naveden kot lokacija, kamor je bila poslana naprava za ponastavitev časa.[26]

Sklici

[uredi | uredi kodo]
 1. "Area of Finnish Municipalities 1.1.2018" (PDF)[1]. National Land Survey of Finland. Retrieved 30 January 2018.
 2. "Population growth biggest in nearly 70 years" [2] Population structure. Statistics Finland. 26 April 2024. ISSN 1797-5395. Retrieved 29 April 2024.
 3. Co-operation between Audio Visual and Travel Industries in Eastern Uusimaa[mrtva povezava][mrtva povezava]
 4. »Porvoo - The Little Fairy tale Town in Finland«. Travel Melodies. 24. november 2019. Pridobljeno 20. junija 2020.
 5. Pertti Vihtaranta; in sod. (1992). Suomalainen tietosanakirja, osa 6. Weilin+Göös ja Almagest Oy. ISBN 951-35-4644-6.
 6. Masonen, Jaakko (1989). Hämeen Härkätie. Tiemuseon julkaisuja 4. Valtion painatuskeskus. Helsinki.
 7. Tarkiainen, Kari (2010). Ruotsin itämaa. Helsinki: Svenska litteratursällskapet i Finland. str. 132–134.
 8. Leena Valkeapää: Käyttökelpoinen keskiaika: Historiakulttuuria nykypäivän Ulvilassa ja Raumalla. Alue ja ympäristö. 2006, volume 35, no. 2, p. 79–91.
 9. Ulvilan historiaa lyhyesti (in Finnish)
 10. Mia Korpiola: Legal Literacy in Premodern European Societies. Palgrave Macmillan, 2019. ISBN 978-3-319-96863-6.
 11. »History of Porvoo«. VisitPorvoo.fi (v angleščini). Pridobljeno 5. februarja 2023.
 12. Jaakkola, Marianne (19. november 2007). »Yleistä Porvoosta« (v finščini). Porvoo: City of Porvoo. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1. februarja 2009. Pridobljeno 7. januarja 2009.
 13. »Population according to language and the number of foreigners and land area km2 by area as of 31 December 2008«. Statistics Finland's PX-Web databases. Statistics Finland. Pridobljeno 29. marca 2009.
 14. Picturesque Medieval Old Town of Porvoo
 15. An Helsinki to Porvoo Day trip
 16. »Branden i Borgå domkyrka«. svenska.yle.fi (v švedščini). 6. december 2006. Pridobljeno 12. junija 2021.
 17. »Rikos ja rangaistus«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. marca 2012. Pridobljeno 1. julija 2011.
 18. Uusimaa: Runo-hotelli vietti avajaisia Porvoossa – "Valtava kulttuuriteko" (in Finnish)
 19. »Kaupunki lukuina« (v finščini). City of Porvoo. 8. oktober 2015. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. avgusta 2015. Pridobljeno 8. marca 2021.
 20. »Runeberg's cakes – Visit Porvoo«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. marca 2017. Pridobljeno 14. avgusta 2020.
 21. »Runeberg's Home«. City of Porvoo. Pridobljeno 3. januarja 2024.
 22. »Borgå Gymnasiums 300-årsjubileum firas med festligheter och populär utställning« (v švedščini). City of Porvoo. 8. november 2023. Pridobljeno 3. januarja 2024.
 23. Itävuori, Marita (1. januar 2024). »Kuin Harry Potterista! Tällainen on Suomen vanhin julkinen kirjasto – vastaaviin aarrekammioihin ei Euroopassa pääse edes sisään«. Länsiväylä (v finščini). Pridobljeno 3. januarja 2024.
 24. Kääpä, Pietari (2012). World Film Locations: Helsinki. Intellect. ISBN 978-1841507224.
 25. »Post Office action scene - "The Jackal" - Movie Locations on Waymarking.com«. www.waymarking.com. Pridobljeno 10. maja 2020.
 26. »Loki References Locations From Guardians of the Galaxy, Captain Marvel & More Movies In New Episode«. The Direct. 16. junij 2021. Pridobljeno 29. junija 2021.

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]