Portal:Literatura/Izbrana dela/35. teden 2010

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jara gospoda
AvtorJanko Kersnik
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
ŽanrPovest
ZaložnikDržavna založba Slovenije
Datum izida
1947
COBISS455937

Jara gospoda je povest Janka Kersnika. Začela je izhajati leta 1893 v Ljubljanskem zvonu in je izšla v dvanajstih nadaljevanjih. Jezik v povesti je realističen. Glavna tema povesti je moralna trhlost trške inteligence.

Dogajanje je postavljeno v vas Groblje, podeželski trg, kamor pride nov sodnik Andrej Vrbanoj, za katerega v krčmi pravijo, da je fin mož, za povrhu pa še neoženjen. Adjunkt Pavel in notar Valentin sodnika poznata še iz dijaških let. Pred 25 leti sta z Vrbanojem na nekem izletu doživela neljub dogodek v ljubezenski igri z učiteljico Orlovo Julko. Ljubosumen Andrej je napadel Pavla, ki je šel z Julko, ona pa je potem šla z drugim.

Novega sodnika vsi vaščani prijazno sprejmejo, posebno Pavel in Valentin. Novi sodnik Andrej se nastani v Kračevi gostilni, kjer streže Ančka - Kračeva sorodnica. Mnogim je v zabavo, med drugimi se tudi Pavel rad šali z njo. Vednar pa mu ne pride niti na misel, da bi se z njo oženil, še zaradi njene izobraženosti. Novi sodnik se v Ančko zaljubi in se z njo čez pol leta poroči. Vendar zakon ni srečen. Ančka po dveh letih izve, da Vrbanoj hodi k Julki, v tej situaciji pa Pavel zlahka osvoji Ančkino ranjeno srce. Ančka začne svojega moža odkrito varati. Iz anonimnega pisma, ki so ga spisale trške gospe, Andrej izve za ženino nezvestobo. Vrbanoj zapusti Ančko in Groblje, za tem pa Ančko zapusti tudi Pavel. Več ...